İLKOKUL PROGRAMI OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİNİN İŞLEVSELLİĞİNİN VE GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARININ UYGULANABİLİRLİLİĞİNE GÖRE İNCELENMESİ - CELAYİR, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırmanın amacı, ilkokul programı oyun ve fiziki etkinlikler dersinin işlevselliğinin ve geleneksel çocuk oyunlarına uygulanabilirliliğine göre incelenmesidir. Bu araştırma ile sınıf öğretmenlerinin ilkokul programı oyun ve fiziki etkinlikler dersini nasıl işledikleri ve ne tür problem yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmacı tarafından geleneksel çocuk oyunları belirlenerek öncelikle bu oyunların öğretmenlerin bilgi düzeyinin ve öğretim sürecinde kullanma sıklığının ne derecede olduğu da araştırılmıştır. Araştırma tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırmanın çalışma grubu, 2012-2013 eğitim-öğretim Muş, Elazığ, Malatya ve Şanlıurfa illerinde görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından öğretmenlere anket uygulayarak elde edilmiştir. Bunun için araştırmacı tarafından hazırlanan anket sınıf öğretmenlerine uygulanmıştır. Verilerin analizi aşamasında, SPSS istatistik paket programı aracılığı ile % frekans, aritmetik ortalama, x², bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların % 44,7'si erkek ve % 55,3'ü ise de bayandır. Sınıf mevcudu türüne göre araştırmaya katılanların, % 14.7'si 20 ve altı, % 49,8'i21-30, % 29.9'u31-40 ve % 5.7'si 41 ve üzeri sınıf mevcuduna sahiptir. Mesleki kıdem değişkenine göre araştırmaya katılanların % 24,4'ü 1-5 yıl, %25,3'ü 6-10 yıl, % 18.9'u 11-15 yıl, % 14,7'si 16-20 yıl ve % 16.6'sı ise 21 yıl ve üstü mesleki kıdeme sahiptir. Mezun olunan okul türüne göre, araştırmaya katılanların %13,0'üEğitim Enstitüsü-Eğitim Yüksek Okulu mezunu, % 81,5'i Eğitim Fakültesi Lisans mezunu ve % 5,5'i Diğer Lisans Programları mezunlarından oluşmaktadır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin "Sanal oyunların çocukları hapsettiği günümüzde geleneksel çocuk oyunlarına ihtiyaç daha çoktur", "Bilgisayar başında geçirilen oyunlar çocukları anti-sosyal hale getirmektedir", "Günümüz çocukları bilgisayar oyunlarıyla şiddete yönelmektedirler", Bilgisayar oyunlarıyla saatlerce hareketsiz kalan çocuklar obezite hastalığına yakalanmaktadırlar", "TV ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler çocuklarda dikkat eksikliğine sebep olmaktadır" görüş maddelerine tamamen katıldıkları görülmüştür. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin , "Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersinde geleneksel çocuk oyunlarına yoğun bir şekilde yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum", "Fiziksel etkinlik kartları derslerde işimi kolaylaştırıyor", "Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersinde geleneksel çocuk oyunlarını oynatırım" görüş maddelerine katıldıkları görülmüştür. Araştırmaya katılanların mesleki kıdem değişkenine göre oyun ve fiziki etkinlikler dersine ilişkin görüşlerine yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Oyun ve fiziki etkinlikler, geleneksel çocuk oyunları, oyun ve fiziki etkinlikler dersi, sınıf öğretmeni

The aim of this research is to analyze the functionality of Game and Physical Activities Course in Primary School Programme according to the applicability of traditional games. In this research, how class teachers study Game and Physical Activites Course in Primary School Programme and what kind of problems they live are determined, Moreover traditional children games are identified by the researcher. Than the data level of teachers and frequency use of these games in academic process are analyzed. The research in the from of scanning model, but it also has a descriptive quality. The working group of the research composes of class teachers working in Muş, Elazığ, Maltya and Şanlıurfa during 2012-2013 Academic Year. The researcher obtains datum by applying a questionnaire to the teachers. The questionnaire applied to the teachers is prepared by the researcher. During the process of data analysis, via the SPSS statistical package programme, frequency, aritmetic mean, X2, independent groups t-test, one way analysis of variance are used. % 47,7 of participants in the research are males and %55,3 of them are females. According to the type of class size % 14.7 of participants have 20 and below, %49,8 of them have 21-30, %29,9 of them have 31-40, % 5,7 of them have 41 and over class size. According to professional seniority variable , % 24,4 of participants hace 1-5 years %25, 3 of them have 6-10 years , %18, 9 of them have 11- 15 years , % 14,7 of them have 16-20 years and % 16,6 of them have 21 and over years professional seniority. According to type of school %13 of participants graduate from Institute of Education – Training Hİgh School , % 81, 5 of them graduate from undergraduate degree of Faculty of Education , % 5,5 of them graduate from other undergraduate programms . It has been stated that class teachers participating in the research support these ideas totally : " Virtual games confine the children , so nowadays there is more need to traditional children games .", " Computer games make children anti-social ." , "Computer games lead the children to use violance.", " The children remaining stil for hours due to computer games are caught to obesity.", "Technological products such as TV and computer cause lack of attention in children ." It has been determined that class teachers participating in the research support these ideas : " I think that it is necessary to give place to traditional games in Games and Physical Activities Course intesely . " , " Physical activity cards make my job easy in the courses .", " I use traditional children games in Game an Physical Activities Course. " In the result of analysis of variance , ıt has been stated that there isn't a significiant difference among the views of participants about the Game and Physical Activities Course accrding to the professional seniority variable. Key Words: Games and Physical Activities , Traditional children games , Game and Physical Activities Course , Class
Functionality of game and physical activities course in primary school programme according to the applicability of traditional games
Keywords: Eğitim ve Öğretim