AÇIK KAYNAK KODLU GÖRÜNTÜ İŞLEME UYGULAMALARI - ESMERAY, FUAT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Sayısal görüntülerin giriş olarak alınıp amaca uygun işlemlerden geçirilerek elde edi-len veriler üzerinden yeni kararlar oluşturması görüntü işleme olarak tanımlanır. Görü sis-temleri görüntünün dış ortamdan algılanıp veya sistemin kendi içerisinde oluşturup hedef sonuçlara ulaşılıncaya kadar bütün süreçleri yöneten yazılımsal ve donanımsal yapıların bütününü ifade eder. Sağlık, coğrafya, jeolojik, güvenlik, imalat sanayi gibi uygulama alanları gün geçtikçe artan görüntü işleme teknolojilerinin işlem kapasitesi oldukça fazladır. Görüntü işleme teknolojileri bu işlem kapasitesini zaman kaybını minimum seviyede tutarak yapan sistemleri geliştirmeyi amaç edinmiştir. Günümüzde bu amaçla geliştirilen donanımsal teknolojilere ek olarak, bilgisayarları veya diğer elektronik araçların görü sistemleri gibi davranmasını sağlayan çeşitli yazılımsal kütüphaneler ve programlama dilleri geliştirilmiştir. Sunulan bu tezde EmguCV sarmalayıcı kütüphaneleri ile OpenCV fonksiyonlarının Stduio.Net platformunda C# dilinde temel görüntü işleme uygulamalarını geliştirmeyi amaçlamıştır. EmguCV aracılığıyla C# ortamında geliştirilen uygulamalar, optimize edilmiş OpenCV fonksiyonları ile C# dilinin güçlü yönlerini birleştirir. EmguCV sarmalayıcı yapısı sayesinde sistem kaynaklarının daha etkili kullanımına ek olarak görüntü verilerinin optimize edilmiş OpenCV fonksiyonları sayesinde daha hızlı işlenmesi ve daha etkili so-nuçlar vermesi sağlanmıştır. Sonuç bölümünde; EmguCV'li yazılım ortamıyla geliştirlen uygulamalar, görüntü iş-leme de güçlü fonksiyonlara sahip Matlab'taki aynı uygulamalar ile aynı veri grubu için hız ve performans açısından karşılaştırma yapılmıştır. OpenCV fonksiyonları ile geliştirlen uygulamaların aynı işlemi yapan birçok Matlab uygulamasından hızlı sonuçlar ürettiği ve performanslarınında daha iyi olduğu tespit edilmiştir.

Image processing is defined as to create new decisions on the datas which obtained by being taken digital images as input and treating it in the manner suitable for the purpose. The visual systems is meaning that all hardware and software structures which managing the whole processes by detecting from the external environment of the image or by creating in the system until it reaches target results The processing capacity of image processing technology which its application areas like health, geography, geology, security, production industry increasing day by day is pretty much. The image processing technologies aims to develop the systems that making this processing capacity by keeping the loss of time at a minimum level. Today in addition to hardware technologies that developed for this purpose, various software libraries and programming languages have been developed that making computers or other electronic tools behave like visual systems. In this thesis it has been aimed to develop in C# language at Studio.Net platform the basic image applications of EmguCV wrapper library and OpenCV functions. The applica-tions that being developed in the C# environment through EmguCV, are assembling the functions of OpenCV that being optimized and the strenghts of C# language. In addition to more effective using of system recources thanks to the wrapper structure of EmguCV, faster processing of image data and given more effective results has been provided thanks to OpenCV functions that being optimized In the conclusion section, a comparison was made in terms of speed and performance between the applications developed with EmguCV software environment, the same appli-cations which having powerful functions of image processing in Matlab and the same data group. It was determined that the applications developed with OpenCV functions has pro-duced faster results than many Matlab applications engaged in the same process and has been better than their performance.
Open source image processing applications
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol