ERKEN ERGENLİK BELİRTİLERİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ - BÖÇKÜN, ENES (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada erken ergenlik şüphesi ile değerlendirilmiş çocukların klinik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında bir üçüncü basamak sağlık merkezine 01.01.2014-31.12.2020 tarihleri arasında erken ergenlik şüphesi ile getirilen 48'i (%5,7) erkek 839 çocuğun klinik özellikleri hastane dosyalarından geriye dönük olarak incelendi. Kız ve erkek çocuklar ayrı ayrı değerlendirildiğinde erken ergenlik kaygısı ile getirilen kız çocuklarının 442/791'nin (%55,9) ve erkek çocuklarının 22/48'inin (%45,8) normal ergenlik özelliklerine sahip oldukları gözlendi. Kız çocuklarının 188'i santral erken ergenlik 15'i periferik erken ergenlik olmak üzere 203/791'inin (%25,7) erken ergenlik tanısı aldığı saptandı. Erkek çocuklarında periferik erken ergenlik tanısı alan çocuk yokken, 7/48'i (%14,6) santral erken ergenlik tanısı almıştı. Kız çocuklarında daha sık olma eğilimi olmasına karşın cinsiyet grupları arasında erken ergenlik kaygısı ile getirilerek erken ergenlik tanısı alma sıklığı açısından istatistiksel bir fark saptanmadı (p=0,085). Santral erken ergenlik tanılı kız ve erkek çocuklar arasında yakınma süresi, doğum ağırlıkları, ağırlık, boy, VKİ SDS'leri açısından istatistiksel bir fark saptanmadı (p>0,05). Santral erken ergenlik tanılı çocukların büyük çoğunluğunda kranial görüntülemeler normal olarak değerlendirilmiş. Az sayıda olguda (%14,3) erken ergenlik ile ilişkili olmadığı düşünülen anormallikler saptanmıştı. Prematür pubarşlı 32 çocuğun non-klasik konjenital adrenal hiperplazi tanısı almış 2'si (%6,3) hariç geri kalanlar prematür adrenarş tanısı almıştı. Bu çalışma verileri bölgemizde ve muhtemelen ülkemizin genelinde birinci ve ikinci basamak sağlık kurumlarında çocukların ergenlik gelişimlerinin değerlendirilmesinde bir yetersizlik söz konusu olduğunu göstermektedir. Ayrıca santral erken ergenlik tanısı alan çocuklarda klinik ile ilişkili santral sinir sistemi anormalliklerinin sık olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: erken ergenlik, prematür pubarş, çocuk

This study aimed to evaluate the clinical characteristics of children evaluated with complaints of suspected precocious puberty. The clinical characteristics of 839 children, 48 (5.7%) of whom were boys, who were brought to a tertiary health center with suspicion of precocious puberty between 01.01.2014 and 31.12.2020, were retrospectively examined from hospital files. When girls and boys were evaluated separately, it was observed that 442/791 (55.9%) of the girls and 22/48 (45.8%) of the boys brought with concerns about early puberty had normal puberty characteristics. It was determined that 203/791 (25.7%) of the girls were diagnosed with precocious puberty, 188 of whom had central precocious puberty (CPP) and 15 of whom had peripheral precocious puberty. While there were no boys diagnosed with peripheral precocious puberty, 7/48 (14.6%) were diagnosed with CPP. Although it tends to be more common in girls, no difference was found between gender groups in terms of the frequency of being diagnosed with precocious puberty (p=0.085). No difference was detected between girls and boys diagnosed with CPP in terms of duration of complaints, birth weights, weight, height, and BMI SDS (p>0.05). Cranial imaging was evaluated as normal in the majority of children diagnosed with CPP. Abnormalities that were not thought to be related to precocious puberty were detected in a small number of cases (14.3%). Except for 2 (6.3%) of 32 children with premature pubarche who were diagnosed with non-classical congenital adrenal hyperplasia, the rest were diagnosed with premature adrenarche. The data of this study show that there is an inadequacy in the evaluation of children's pubertal development in primary and secondary healthcare institutions in our region and probably throughout our country. Additionally, it has been determined that clinically related central nervous system abnormalities are not common in children diagnosed with CPP. Key words: precocious puberty, premature pubarche, child
Clinical features of children who apply with early adolescence symptoms
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları