ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDET ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Yıldırım, İrfan; Kızmaz, Zahir (My University, 2018)
Bu araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin maruz kaldığı aile içi şiddeti geçerli vegüvenilir bir şekilde ölçen bir “Şiddet Ölçeği”nin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Ölçek geliştirme sürecinde ilk olarak literatür taraması yapılmıştır. Literatürdekikuramsal bilgilerden madde havuzu oluşturulmuş, alandaki uzmanların görüşlerialınarak ölçek maddeleri gözden geçirilmiştir. Ön uygulama için son hali verilen 29maddeden oluşan ölçek Diyarbakır ili Bağlar ilçesindeki liselerde öğrenimgörmekte olan toplam 450 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen verilerinistatistiksel analizleri yapılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik analizleri için iç tutarlılığadair güvenirlik analizi ve açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Faktöryükü düşük olan bir madde ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğe ilişkin analizsonuçlarından elde edilen değerlerin alan yazındaki kabul edilebilir kriterlere uygunve yeterli düzeyde olduğu görülmüştür. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğine ilişkinanalizlerin sonuçlarına göre, veri toplama aracının geçerli ve güvenilir ölçümyaptığı söylenebilir. Sonuç olarak aile içi üç şiddet türünü (fiziksel, sözel veekonomik) esas alan toplam 28 maddeden oluşan bir ölçek elde edilmiştir.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Aile Çalışmaları