DENEYSEL DİYABETİK SIÇAN BÖBREK DOKUSUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE BENFOTİAMİN VE C VİTAMİNİNİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ÜNAL, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Diabetes Mellitus (DM), mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonların görülebildiği kronik metabolik bir hastalıktır. Diabetik nefropatili hastalarda artmış oksidatif strese bağlı olarak glomerüler bazal membranlarda kalınlaşma, hipertrofi ve böbrek fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda Benfotiamin'in antioksidatif etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Vitamin C ise çok önemli bir antioksidan olup, lipid peroksidasyonuna karşı savunmada etkilidir.Bu çalışmada, Streptozotosin (STZ) ile oluşturulan deneysel diyabet modelinde Benfotiamin ve Vitamin C'nin sıçan böbrek dokusundaki apoptotik değişiklikler üzerine koruyucu etkileri incelenmiştir.Çalışmada 28 adet 6 haftalık Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (Grup I) herhangi bir işlem yapılmadı. Diğer 3 gruba 50 mg/kg olacak şekilde tek doz STZ 0,1 M sodyum sitrat tamponunda (ph:4.5) çözdürülerek intraperitoneal (i.p.) olarak verildi. Diyabet oluştuktan sonra diyabetik grup (grup II) tespit edilerek herhangi bir işlem yapılmadı. DM + Benfotiamin grubuna (grup III) Benfotiamin 70 mg/kg/gün ve DM +Vitamin C grubuna (grup IV) ise Vitamin C (900 mg/kg/gün) 6 hafta süreyle oral olarak verildi. Deney sonrasında sıçanlar dekapite edilerek böbrek dokuları çıkarıldı. Böbrek dokularına Hematoksilen-Eozin ve Tunel boyama yapıldı.Çalışmamızda DM grubu sıçanların böbrek dokularında PAS boyaması sonucu glomerüllerde hipertrofi ve mezengial matriks artışı belirgin olarak görüldü. Tübüllerde dilatasyon, tübül epitellerinde ayrılma ve bozulmalar ile glukojenik vakuolizasyonu gösteren şeffaf görünümlü tübüller (Armani Ebstein lezyonları) gözlendi.Çalışmamızda Vitamin C verilen sıçanların böbrek glomerüllerinde diabetik gruptakine benzer şekilde belirgin mezengial matriks artışı ve gomerüler hipertrofi gözlendi. Yine bu sıçanların böbrek tübüllerinde diyabetik grupla karşılaştırıldığında daha az oranda tübüler dilatasyon, tübül epitellerinde ayrılmalar ve glukojenik vakuolizasyon izlendi. Ancak bu düzelme Benfotiamin grubu ile kıyaslandığında daha az belirgindi.Sonuç olarak, diyabete bağlı oksidatif strese karşı Benfotiamin ve C Vitamininin koruyucu etkisinin gösterilmesinin, diyabetin komplikasyonlarını engellemek açısından yeni tedavi yaklaşımlarının belirlenmesinde faydalı olabileceği kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, benfotiamin, C vitamini, apoptozis, böbrek.

Diabetes mellitus (DM) is a chronic metabolic disorder with microvascular and macrovascular complications. Thickening and hyperthropy of glomerular basement membrane and renal function disorders can be seen due to oxidative stres in patients with diabetic nephropathy. Antioxidant effects of benfothiamine have been reported in recent years. Vitamin C is also an important antioxidant with the protective effects against lipid peroxidation.In this study, we investigated the protective effects of benfothiamine and vitamin C against apopitosis in streptozotosin (STZ) induced experimental diabetic rats.We studied on 28 albino, male Wistar rats with 6 week age. We seperated this rats to 4 groups as 7 rats in each group. No intervention executed to control group (group 1). To other 3 groups 0.1 M STZ in sodium citrate buffer (pH:4.5) was administered intraperitoneally (i.p.). After the onset of DM, no intervention was executed to diabetic group (group 2). To DM+benfothiamine group (group 3 ), 70 mg/kg/day benfothiamine and to DM+vitamin C group (group 4) 900 mg/kg/day vitamin C was administered by oral route for 6 weeks. After the experiment rats were decapitated and renal tissues were obtained and dyed with hematoxylen-eosin and Tunel paints.In our study, we determined prominent glomerular and mesangial matrix hyperthrophy, tubular dilatation, injury of tubuler epithelium, transparent tubuli with glucogenic vacuolisation (Armani-Ebstein lesion) on the renal tissues of diabetic group rats with PAS staining.In the vitamin C group, we determined increase of mesangial matrix and glomerular hyperthrophy similar with diabetic group. On the other hand, although tubular dilatation, injury of tubulus epithelium and glucogenic vacuolisation of vitamin C group were less prominant than diabetic group, but healing of these lesions were less than benfothiamine group.In conclusion, we determined the protective effects of benfothiamine and vitamin C against the oxidative stress due to DM and these findings can be useful to prevent diabetic complications.Keywords: Diabetes mellitus, benfothiamine, vitamin C, apopitosis, kidney.
The investigation of effects of vitamin C and Benfothiamine on alterations in the experimental diabetic rat kidney tissues
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları