ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YAZMA ÖZ DÜZENLEME YETKİNLİĞİNİN VE YAZMA ÖZ YETERLİLİĞİNİN İNCELENMESİ - HATİPOĞLU, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin yazma öz düzenleme yetkinlikleri ile yazma öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, Şanlıurfa ili Siverek ilçesinde 5 ortaokulda öğrenim gören öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada nicel yöntemlerden açıklayıcı ilişkisel tarama modeli benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak "Yazma Öz Düzenleme Yetkinliği Ölçeği (Deniz ve Demir, 2024)" ve "Yazma Öz Yeterlik Ölçeği (Demir, 2014)" kullanılmıştır. Verilerin analizi için normallik testleri, korelasyon analizi ve regresyon analizi gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yazma öz düzenleme yetkinlikleri ile yazma öz yeterlilikleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Özellikle, yüksek not ortalamasına sahip öğrencilerin yazma öz düzenleme ve yazma öz yeterlik düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre, kız öğrencilerin yazma öz düzenleme ve yazma öz yeterlilik düzeyleri erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, anne ve baba eğitim düzeyinin öğrencilerin yazma yetkinlikleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi yükseldikçe öğrencilerin yazma becerilerinde anlamlı artışlar gözlemlenmiştir. Bu araştırma, alan yazınındaki teorik çerçeveyle uyumlu bulgular ortaya koymuştur. Araştırmadan elde edilen bulgular, yazma öz düzenleme ve yazma öz yeterlik becerilerinin geliştirilmesi için öğrencilerin bireysel farklılıklarının dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.

The purpose of this study is to examine the writing self-regulation competencies and writing self-efficacy of 5th, 6th, 7th and 8th grade secondary school students. The study was conducted on students studying in secondary schools in Siverek district of Şanlıurfa province. Quantitative method was adopted in the study and scale was used as the data collection tool. Statistical methods such as normality tests, correlation analysis and regression analysis were used for data analysis. According to the results of the study, a significant and positive relationship was found between the students' writing self-regulation competencies and writing self-efficacy. In particular, it was observed that the writing self-regulation and writing self-efficacy levels of students with high grade point averages were higher. According to the gender variable, the writing self-regulation and writing self-efficacy levels of female students were found to be higher than those of male students. In addition, it was observed that the level of education of mothers and fathers had a significant effect on the students' writing competencies. As the level of education increased, significant increases were observed in the students' writing skills. This study revealed findings compatible with the theoretical framework in the literature. The findings of the study reveal that students' individual differences should be taken into account in order to develop writing self-regulation and writing self-efficacy skills.
Examination of writing self-regulation competence and writing self-efficacy of secondary school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim