ANADOLU MASALLARINDA ŞAMANİZM İZLERİ - YILDIRIM, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi Anadolu Masallarında Şamanizm İzleri Nilüfer YILDIRIM Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı 2004; Sayfa: XIV + 440 Türk halk edebiyatının en önemli türlerinden biri olan masallar, ait olduğu milletin değerlerini bünyesinde barındırıp onları en iyi şekilde yansıtan kültür hazineleridir. Bu zengin hazine, insanların inançlarını, âdet, gelenek ve göreneklerini, hayat tarzlarım birer ayna gibi yansıtır. İnsan topluluğunu millet haline getiren en önemli değerlerden biri olan din ve inanç unsurları masalların derinliklerine bir nakış gibi işlenmiştir. Onları fark edip gün ışığına çıkarmak masalların önemini bir kat daha artırır. Türklerin tarihin belli dönemlerinde etkisi altında kaldıklarına inanılan Şamanizm inancı da masalların dokusuna gizlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Şamanizm, kültür, masal, inanç

SUMMARY Masters Thesis The Reflection Of Shamanism On Anatolian Stories Nilüfer YILDIRIM University of Fırat The Institute of Social Secience And Postgraduate Studyy in Turkish Public Literature 2004, Page: XTV + 440 The stories, the most important sort of Turkish public literature, are the cultural tresure of the nation and show national properities. This wealty treasure reflects people's belief, customs, traditions and life styles as a mirror. Also religion and belief element, the most important value of being a nation, have deeply embroidered to the stories. Realizing these have enhanced the importance of stories mostly. The Shamanism belief, which affects Turkish nation in some perrods of history, is hidden in stories. Key Words: Shamanism, culture, folk-tale, belief
The reflection of Shamanism on Anatolian
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature