Bıldırcınlarda kuluçkalık yumurtaların döllülük oranına ve kuluçka sonuçlarına bazı faktörlerin etkisi - Seker, Ibrahim (My University, 2003)
Bu çalışmada, bıldırcınlarda kuluçkalık yumurtaların döllülük oranına ve kuluçka özelliklerine bazı faktörlerin etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Dünyada son yıllarda alternatif kanatlı yetiştiriciliği hızla artmaktadır. Bu alternatif kanatlı yetiştiriciliklerinden biri de diğer kanatlı yetiştiriciliklerine nispeten daha, yüksek bir üretim hızı göstermesi nedeniyle bıldırcın yetiştiriciliğidir. Bıldırcın yetiştiriciliğinde, kuluçka özellikleri ve döllülük oranı erkek dişi oranı, genetik faktörler, yumurta özellikleri, yaş, beslenme ve damızlık hayvanların canlı ağırlığı gibi faktörlerden etkilenmektedir. Sonuç olarak, bıldırcın yetiştiricliğinde en yüksek döllülük oranı ve çıkım gücü elde edebilmek için kuluçka öncesi ve sonrası optimum koşulların sağlanması gerekir.
Keywords: Yumurtadan çıkış gücü; canlı ağırlık; yumurta ağırlığı; bıldırcın; döl verimi; eşey oranı; kümes hayvanları