ÖĞÜTÜLMÜŞ DÜNİT İLE ÜRETİLEN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HARÇLARIN DURABİLİTE ÖZELLİKLERİ - SARAÇ, SENA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada mineral katkı malzemesi olarak dünit ve silis dumanı kullanılarak harçlar üretilmiştir ve harçların normal kür ve %10 magnezyum sülfat çözeltisi ortamlarındaki performansları araştırılmıştır. Bu bağlamda %5,%10,%15,%20,%25,%30 dünit ikameli ve %5D+%25S, %10D+%20S, %15D+%15S, %20D+%10S, %25D+%5S dünit ve silis dumanı ikameli karışımlar üretilmiştir. Kontrol numunesi ile birlikte toplam 12 seri harç numunesi hazırlanıp farklı kür süreleri ile şehir şebeke suyu ve %10 magnezyum sülfat çözeltisinde bekletilmiştir. Numunelerin tüm kür sürelerindeki eğilmede çekme ve basınç dayanımları ölçülüp numunelerin bozulmaları da gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda normal kürde bekletilen numunelerde en yüksek dayanımı %5 dünit içeren numunelerin sağladığı görülmüştür. MgSO4çözeltisinde bekletilen numunelerde eğilmede çekme dayanımlarının ve basınç dayanımlarının arttığı gözlemlenmiştir

In this study, mortars were produced by using dunite and silica Fume as mineral additives and the performances of the mortars in normal curing and 10% magnesium sulfate solution environments were investigated. In this context, 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30% dunite substituted and 5%D+25%S, 10%D+20%S, 15%D+15%S, 20%D+10%S, 25%D+5%S dunit and silica fume substituted mixtures were produced. A total of 12 batches of mortar samples were prepared together with the control sample and kept in city tap water and 10% magnesium sulfate solution with different curing times. Tensile and compressive strengths of the samples in bending during all curing times were measured and the deterioration of the samples was also observed. As a result of the study, it was observed that the samples containing 5% dunite provided the highest strength in the samples kept in normal curing. It was observed that the tensile strengths and compressive strengths of the samples kept in MgSO4 solution increased in bending.
Durability properties of self-compacting mortars produced with grounddunite
Keywords: İnşaat Mühendisliği