DENEYSEL KATARAKT MODELİNDE GHRELİN VE MELATONİNİN ETKİSİ - TANYILDIZI, RUMEYSA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Katarakt, dünyada görme azlığı yapan nedenler arasında ilk sırada yer almakta ve insidansı yaş ile artmaktadır. Bu çalışmada sodyum selenitle oluşturulan deneysel katarakt modelinde ghrelin ve melatoninin kataraktı önleyici etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada, 35 adet Spraque Dawley türü rat randomize olarak beş eşit gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olarak belirlenen grup I hariç yavru ratlara doğumlarının 10. gününde subkutan sodyum selenit enjeksiyonu yapılmıştır. Postpartum 8-15. günler arası sham I olarak belirlenen ikinci gruba 2 mg/kg/gün serum fizyolojik, sham II olarak belirlenen üçüncü gruba %1?lik etanol-serum fizyolojik, melatonin ve ghrelin grubu olarak belirlenen dördüncü ve beşinci gruplara ise sırasıyla 10 µg/g/gün melatonin ve 20 ng/kg/gün ghrelin intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Katarakt evrelemesi yapıldıktan sonra lensler kapsülleriyle beraber çıkarılıp glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA), total antioksidan (TAS), total oksidan (TOS) ve total nitrit (TN) seviyeleri analiz edilmiştir. Ortalama katarakt evreleri sham I, sham II, melatonin ve ghrelin grubunda sırasıyla 1.71±1.06, 1.78±1.12, 0.35±0.39, 1.64±1.21 olarak saptanmıştır. Melatonin grubunun katarakt evresi ortalaması kontrol grubu hariç diğer grupların ortalamalarından istatistiksel olarak düşük bulunmuştur (p<0.05). Melatonin grubunda ortalama lens GSH, TAS ve TN seviyeleri diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulunurken, MDA ve TOS seviyeleri ise sham I-II ve ghrelin gruplarına göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0.05). Ghrelin grubunun lens biyokimyasal analizleri sham gruplarıyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Melatonin grubunda lens MDA ve TOS seviyelerinin sham I-II ve ghrelin gruplarına göre daha düşük, GSH, TAS ve TN seviyelerinin ise daha yüksek olması, melatoninin kataraktı önleyici etkisini desteklemektedir. Ghrelinin ise kataraktı önlemede melatonin kadar etkili olmadığı görülmüştür. Ghrelinin katarakt oluşumunu önlemede etkin olan dozunun saptanabilmesi için farklı dozlar ile yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Sodyum selenit, deneysel katarakt, melatonin, ghrelin

Cataract is the most common cause of blindness worldwide and its incidence is likely to increase with age. The aim of this study is to investigate whether melatonin and ghrelin have protective effects on experimental cataract model formed by sodium selenite in rats. In this study, thirty-five Spraque Dawley rat pups were randomly assigned to form five groups. Subcutaneous sodium selenite injection was applied to all the newborn rats except the group I (control) on postpartum tenth day and between postnatal days of 8 and 15; pups in group II (sham I) were administered 2 mg/kg /day saline solution, pups in group III (sham II) were administered %1 ethanol-salin solution, pups in group IV were administered 10 µg/g/day melatonin and pups in group V were administered 20 ng/kg/day ghrelin intraperitoneally. Cataract grading was made and the lenses were extracted with capsules. Glutathion (GSH), malondialdehyde (MDA), total antioxidant ( TAS), total oxidant (TOS) and total nitrit (TN) levels were analyzed in the samples of lens. The mean cataract levels in the sham I, sham II, melatonin and ghrelin group were found as 1.71±1.06, 1.78±1.12, 0.35±0.39, 1.64±1.21. The mean cataract level in the melatonin group was found to be significantly lower than the other groups except control group (p<0.05). The mean lens GSH, TAS and TN levels in the melatonin group were found significantly higher than the other group levels; and the mean lens MDA and TOS levels were found significantly lower than sham I-II and ghrelin groups (p<0.05). Protective effect of ghrelin on the cataract was found similer to sham groups (p>0.05). In melatonin group, lower levels of lens MDA and TOS and higher levels of lens GSH, TAS and TN supports the protective effect of melatonin on cataract. However, ghrelin failed to produce the protective effect. Further studies using different doses are needed to determine the effective dose of ghrelin on cataracts. Keywords: Sodium selenite, experimental cataract, melatonin, ghrelin
The effects of ghrelin and melatonin on experimental cataract model
Keywords: Göz Hastalıkları