DEĞİŞKEN HIZLI SÜRÜCÜ SİSTEMLERİ İÇİN FUZZY DENETLEYİCİLİ YENİ BİR ALGORİTMANIN GELİŞTİRİLMESİ VE UYGULAMASI - TUNCER, SERVET (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞKEN HIZLI SÜRÜCÜ SİSTEMLERİ İÇİN FUZZY DENETLEYİCİLİ YENİ BİR ALGORİTMANIN GELİŞTİRİLMESİ YE UYGULAMASI Servet TUNCER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 106 Bu çalışmada,tam köprü d.a-d.a. kıyıcı beslemeli bir doğru akım motorunun, Bulanık Mantık Denetleyiciler(BMD) ile hız ve akım denetimi gerçekleştirildi ve PI denetim sonuçlan ile karşılaştırıldı. D.a. motor sürücü sistemleri için hız kontrol metotları araştırılarak incelenen hız kontrol metotlarına göre motorun transfer fonksiyonu çıkarıldı. Denetim sisteminden arzu edilen performansı elde edebilmek için root-locus tekniği kullanılarak hız ve akım çevrimleri için PI denetleyicilerin en uygun parametreleri saptandı. PI denetleyiciler yerine BMD' leri yerleştirilerek dijital denetim sisteminin performansı incelendi. BMD ile denetimde sistemin matematiksel modeline gerek duyulmamakta ve PI parametrelerinin tayininden kaçınılmaktadır. Bulanık denetleyiciler doğrusal olmayan ve parametreleri değişen sistemlerin denetiminde oldukça iyi sonuç vermektedir. Pspice ve Matlab paket programı kullanılarak yük momenti ve referans hızı değişimlerine karşılık denetim sistemlerinin cevaplan incelendi. Elde edilen sonuçlardan BMD denetim sisteminin PI denetim sistemine göre maksimum aşma değeri, yükselme ve kalıcı duruma erişme zamanlan ve yük momentindeki ani değişimlere cevabı açısından çok iyi sonuçlar verdiği görüldü. ANAHTAR KELİMELER : D.A. motor, PI Denetleyici, Bulanık Mantık Denetleyici,

m SUMMARY Masters Thesis DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION OF A NEW ALGORITHM USING FUZZY CONTROLLER FOR VARIABLE SPEED DRIVE SYSTEMS Servet TUNCER Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 1999, Page: 106 In this study, speed and current control of a dc motor fed through a full-bridge dc-dc chopper using Fuzzy Logic Controller(FLC) was implemented and the results were PI controller results. Investigating speed control methods for DC motor drive systems transfer function of motor has been derived for these methods investigated. Optimum parameters of PI controllers for speed and current loops has been determined using root- locus technique so as to obtain desired performance from controller system. PI controller were exchanged with FLC and performance of the resulting digital controller system has been investigated. Mathematical model and PI controller's parameter determinations are not essential when FLC are used. Results obtained with FLC in control of nonlinear and variable parameter systems are quite well. Control system response for changes in load torque and reference speed has been investigated using Pspice and Matlab. Overshoot, rise and settling time values and instant load torque change response of FLC system compared to those of PI systems were found to be superior according to results obtained. KEY WORDS : D.C motor, PI controller, Fuzzy Logic Controller
Development and implimantation of a new algorithm using fuzzy controller for variable speed drive systems
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering