KUR’ÂN AYETLERİ PERSPEKTİFİNDE İLAHÎ MÎSAK - Soysaldı, Hacı Mehmet (My University, 2019)
Bu araştırma, Kur’ân ayetleri perspektifinde Yüce Allah’ın kullarıyla yaptığı ilahîsözleşmeleri incelemeyi amaçlamaktadır. Allah Teâlâ insanın fıtratına kendisinitanıma ve iman etme kabiliyetini yerleştirmiştir. Buna ilahî sözleşmedenilmektedir. Bazı insanlar dünyada bu ilahî sözleşmenin gereğine göre hareketederken, bazıları ise bu ilahî sözleşmeyi unutmakta veya göz ardı etmektedir.Dolayısıyla verdiği söze aykırı hareket etmektedir. Yüce Allah, insanlık tarihiboyunca çeşitli zamanlarda peygamberler göndermek suretiyle insanlara ilahîsözleşmenin gereğince hareket etmelerini hatırlatmış ve onları Allah’ınbuyrukları doğrultusunda bir hayat sürmeye sevk etmiştir.Kur’ân’da Allah Teâlâ’nın bütün insanlardan söz aldığı ifade edilmektedir. Busözleşmenin henüz insanlar yaratılıp dünyaya gönderilmeden ruhlar âlemindegerçekleştiğini söyleyenler olduğu gibi bu ilahî sözleşmenin insanın fıtratındamevcut olan iman kabiliyetinin temsili bir dille anlatımından ibaret olduğunusöyleyenler de olmuştur. Ayrıca Allah Teâlâ, insanlık tarihi boyuncapeygamberlerden, Ehl-i Kitap olan Yahudi ve Hıristiyanlardan ahit aldığı gibimüşriklerden ve müminlerden de ahit almıştır.Allah’a verilen ahdin mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Allah’a verdiği sözüyerine getirenler büyük mükâfatlara mazhar olacaklardır. Kur’ân’a göre ahdibozmak haramdır. Ahdi bozmanın kefareti yoktur. Başka bir ifadeyle, ahdibozmanın günahı kefaret ödemekle ortadan kalkmaz. Allah’a verdiği sözü yerinegetirmeyenler/verdiği ahdi bozanlar ise dünyada lanetlenmekte ve kalplerininkatılaşması ile çeşitli bela ve musibetlere mazhar olmaktadırlar. Allah’a verdiğiahdi bozanlara Yüce Allah ahirette büyük bir azap hazırlamıştır.
Keywords: Din Bilimi; Beşeri Bilimler