Morkaraman, akkaraman ve ivesi koyunlarının yarı entansif şartlardaki verim performansı II. Kuzularda büyüme ve yaşama gücü özellikleri - Özbey, Orhan; Akcan, Abdulkadir (My University, 2001)
Bu araştırma Morkaraman, Akkaraman ve İvesi kuzularının büyüme ve yaşama gücü özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 30 baş Morkaraman, 32 baş Akkaraman ve 41 baş İvesi erkek ve dişi kuzu kullanılmıştır. Morkaraman, Akkaraman ve İvesi kuzularda sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 3.71, 4.47 ve 4.03 kg; sütten kesim ağırlığı (105. gün) 24.12, 26.68 ve 22.56 kg; doğumdan itibaren süt kesimine kadar günlük canlı ağırlık artışı 194.38, 211.52 ve 176.48 g ve süt kesimine kadarki dönemde yaşama gücü % 87, % 88 ve % 88 olmuştur. Büyümenin bütün dönemlerinde genotipin etkisi önemsiz bulunurken, doğum tipinin etkisi doğum ve 45.gün önemli (P<0.05); 60, 75, 90 ve 105.günlerde çok önemli (P<0.01) ve 30.günde ise yüksek düzeyde önemli (P<0.001); cinsiyetin etkili olduğu 90.gün (P<0.01) ve 105.gün erkek kuzular lehinde önemli (P<0.001) bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Ana yaşının 75 ve 90.gündeki etkisi önemli (P<0.05) bulunmuştur.
Keywords: Morkaraman; büyüme oranı; yaşayabilme; canlı ağırlık artışı; koyun ırkları; İvesi; doğum ağırlığı; Akkaraman; entansif hayvan çiftçiliği; yarı-entansif koşullar