Öğretmenlik Meslek Eğitimi İle İlgili Etik Olmayan Durumlar - Özkan, Hasan Hüseyin; Çelikten, Mustafa (Fırat University, 2018)
Meslek etiği ve kuralları, meslek mensuplarınca benimsenmiş ve yine bu meslek taraflarınca genel kabul görmüş kurallardır. Meslek etiği kurallarına uygun davranış gösteren meslek mensupları, verdikleri hizmetin doğruluğu, haklılığı ve etkililiği karşısında, mesleki çevresinde yer alan paydaşların güvenini ve saygısını kazanır, vicdanen rahat olur, bilgi, beceri ve yeteneklerine daha çok güvenir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, öğretmenlik meslek eğitimi etik ve kurallarının meslek yaşamına olan etkisini tartışmaktır. Bu amaca yönelik olarak öğretmenlik eğitimi meslek etiği kavramına açıklık getirmek, öğretmen eğitimiyle ilgili etik olmayan uygulamaları tespit etmek, etik olmayan uygulamalara yönelik eleştirel bir bakış açısı getirmek ve öğretmen eğitimi camiasına farkındalık sağlamaktır. Araştırma sonucunda öğretmenlik eğitimi ile ilgili;  1976 yılında, 45 günlük eğitimle ve mektupla öğretimle yaklaşık 100 binden fazla kişinin öğretmen yapılması,  1996-97 yıllarında 150 bin civarında farklı alan eğitimine sahip bireylerin öğretmen olarak atanması, 2010 yılından itibaren her alan mezununa eğitim fakülteleri tarafından formasyon programı adı altında öğretmenlik sertifikası verilmesi ve bu programların bazılarının sıkıştırılmış programlar şeklinde ve uzaktan eğitim yoluyla verilmesi  önemli etik dışı uygulamalar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.