Sığır Gübresi ve Üzüm Cibresinden Birlikte Fermantasyon Yoluyla Biyogaz Üretimi - Gül, A.kadir; Altundoğan, Hamdi Soner (My University, 2023)
Fosil enerji kaynaklarının tükenmesi, sürekli artan petrol fiyatları ve atmosfere sera gazlarının hızla yayılmasıyla çevre sorunları için artan endişeler, araştırmacıları yenilenebilir kaynaklardan temiz ve sürdürülebilir enerji elde etmek için yeni teknikler geliştirmeye yönlendirmiştir. Birçok yenilenebilir seçenek arasından rüzgâr, güneş ve biyokütle enerjileri ana kaynaklar olarak kabul edilmektedir. Sürdürülebilir enerji gereksinimlerini karşılamak için biyokütle kaynaklarını kullanan en önemli yöntemlerden birisi de biyogaz teknolojisidir. Bu çalışmada, laboratuvar ölçekli bir sistemde biyokütle kaynağı olarak sığır gübresi, üzüm cibresi ve bunların birlikte fermantasyonuyla hazırlanan karışımdan biyogaz üretiminin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, oluşturulan bir biyogaz üretim sisteminde sığır gübresi, üzüm cibresi ve eşit oranlarda gübre ve cibre içeren karışımlardan %10 biyokütle oranı, 37°C fermantasyon sıcaklığı ve 60 devir/dakika karıştırma hızı şartlarında deneyler gerçekleştirilmiştir. Anaerobik şartlar altında yürütülen deneylerle zamana bağlı olarak oluşan biyogaz miktarları, gazın karbondioksit içeriği ve pH değerleri belirlenmiştir. Çalışmada, 10 günlük anaerobik fermantasyon süresi sonunda sırasıyla sığır gübresi, üzüm cibresi ve bunların karışımları için elde edilen toplam biyogaz miktarları 26,3, 7,2 ve 9,8 L/kg kuru madde olarak tespit edilmiştir. Elde edilen toplam metan miktarları ise bu üç farklı materyal için sırasıyla 22,1, 5,8 ve 8,0 L/kg kuru madde olarak hesaplanmıştır.
Keywords: Sığır gübresi; Biyokütle; biyogaz üretimi; birlikte fermantasyon; üzüm cibresi.