Diffüz Büyük B Hücreli Lenfomada İbrutinib Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi - Uysal, Ayse; Merter, Mustafa (My University, 2023)
Amaç: İbrutinib, B hücre kaynaklı neoplazilerin gelişiminde ve patogenezinde önemli rol oyna- yan B hücresi reseptörü sinyalinin bir aracısı olan Bruton tirozin kinaz’ın oral, geri dönüşümsüz bir inhibitörüdür ve hücre içi onkojenik sinyal iletim yolunda blokaj oluşturup hücre proliferas- yonunu inhibe eder. Biz de bu retrospektif çalışmamızda diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL) olgularında birinci basamak tedavi olarak ya da relaps/refrakter hastalıkta monoterapi veya kombinasyon tedavileri ile verilen ibrutinib sonuçlarını değerlendirdik. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya Şubat 2018 ve Nisan 2022 tarihleri arasında DBBHL tanılı olup ibrutinib tedavisi alan hastalar dahil edildi. Hastaların veri ve demografileri retrospektif olarak incelendi. İbrutinib yanıt durumu, sağkalım verileri ve hematolojik/hematolojik olmayan yan etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 16 hasta dahil edilmiş olup 10’u (%62.5) kadındı ve ortanca ibrutinib baş- lama yaşı 73 (24-93) yıldı. Hastaların sekizi (%50) DBBHL başka türlü sınıflandırılmayan tanılı, üçü (18.7) santral sinir siteminin (SSS) primer lenfoması ve beşi de (31.3) transforme lenfomaydı. Ortanca ibrutinib başlangıç sırası üçtü (1-5). Ortanca beş (0.5-20) ay kullanım süresinde 14 has- tada yanıt değerlendirmesi yapılmış olup genel yanıt oranı %71.4 (tam yanıt: %57.1, kısmi yanıt: %14.3) olarak saptandı. Ortanca genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım süresi sırasıyla 8.5 (aralık, 0-43) ay ve beş (aralık, 0-40) ay olarak saptandı. Halen dört (%25) hasta TY ile sağ olarak izlenmektedir. Hematolojik yan etki 10 (%62.5) hastada görülmüş olup sırasıyla bunlar nötropeni (%50), trombositopeni (%25) ve anemi (%12.5) idi. Hematolojik olmayan yan etkiler yedi (%43.7) hastada görülmüş olup pnömoni (%25), diyare (%18.7), varisella zoster virüs (VZV) enfeksiyonu (%12.5) en sık görülenlerdi. Sonuç: İbrutinib, DBBHL’de hem kombinasyon tedavisi olarak hem de monoterapi olarak olduk- ça etkin ve güvenli bir tedavi seçeneğidir. Özellikle ibrutinib kombinasyon tedavileri ile relaps/ refrakter SSS lenfomasında hem otolog hem de allojeneik kök hücre nakline uygun hastalarda etkin bir köprü tedavisi olabilir.
Keywords: Diffüz büyük B hücreli lenfoma; İbrutinib; Genel sağkalım; Progresyonsuz sağkalım