MALATYA ŞEHRİNDEKİ (BEYDAĞI VE SANAYİ KARAKOLU) HIRSIZLIK OLAYLARININ MEKÂNSAL ANALİZİ (2010) - GÜLKIRAN, UTKU (Fırat Üniveristesi, 2017)
İnsanlar, yeryüzünde daha rahat, konforlu ve güvenli yaşamın yollarını ararken, içinde bulunduğumuz bilgi çağında nüfus artışı, kentleşme ve hızlı gelişen teknoloji birçok problemi beraberinde getirmiştir. Geçmişten bugüne var olan suçlar da bilgi çağıyla beraber değişimler göstermiş ve artmıştır. Suç; sosyal, ekonomik, politik, fiziksel ve psikolojik şartlar ile coğrafi faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bir olgudur. Suç, coğrafi bir mekânda meydana geldiği için, suç ile mekân arasındaki ilişki önemlidir. Mekânı oluşturan özellikler, suç olayı üzerinde farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Şehirlerde yaşanan önemli sorunlardan birisini suçlar oluşturmaktadır. Şehirlerdeki suçların en büyük bölümünü ise hırsızlık olayları oluşturmaktadır. Bu çalışmada Malatya şehir merkezindeki Beydağı ve Sanayi Karakolları sorumluluk alanlarındaki hırsızlık olayları ele alınmıştır. Çalışmada hırsızlık olaylarının dağılışında mahallerin nüfus miktarı, binaların kullanım özellikleri, gelir dağılımı ve bu unsurların kendi aralarındaki ilişkisi belirleyici rol oynamaktadır. Gerçekleşen hırsızlık olaylarının mahallere dağılışında, hırsızlık türlerine göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Böylece, suçlar şehrin belli alanlarında artmasıyla bölgesel suç alanları, bu alanlar içinde belli noktalarda yoğunlaşmalarıyla suç merkezleri (odak noktalar) ortaya çıkmıştır. Bu suç merkezleri, bir suçtan çok, aynı yapıdan beslenen birçok suçun yoğunlaşmasıyla oluşmuşlardır. Suçların mekânsal dağılışındaki farklılıkta, mahalleler arasındaki sosyoekonomik yapı ve arazi kullanımı etkili olmuştur. Bu bağlamda suçların mekânla ilişkilendirilmesini ön plana alan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamında haritalanması son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada Beydağı ve Sanayi Karakolu sorumluluk alanlarında hırsızlık olaylarının dağılışı ile mekân arasındaki ilişkiler CBS yöntemleri ile haritalanmış ve analizleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Suç, Suç Coğrafyası, Hırsızlık, Malatya şehri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Mekânsal Analiz

While people look for a more comfortable, more peaceful and a safer place, the increase in population, urbanization and fast growing technology in the information age we are now in has brought about so many problems. Crimes which is one of these problems have begun to affect community life further. Crime is a phenomenon coming to light in consequence of interaction of social, economical, political, physical and physchological conditions with geographical factors. Since the crime occurs in a geographical scene, the relationship between crime and scene is important. Characteristics forming the scene may come in sight differently on the crime incident. Crimes constitutes one of the major problems experienced in city. Burglary constitutes the largest part of the crimes in city. In this research, burglaries in Beydagi and Sanayi police stations' area of responsibility in Malatya city center have been aproached. In this study, population of neighbourhood, utilization analysis of buildings, income distribution and their interrelationship plays a determinin role in dispersion of burglaries. In dispersion of experienced burglaries to neighbourhood, it has come to light that they differ according to burglary types. Thus, with the increase in crime in certain areas of city regional crime scenes; concentrations in specific locations within these areas crime centers (hot scenes) showed up. These crime centers have been formed by concentration of many crime fed on the same ground rather than one crime. Socio-economic structure in the neighbourhood and land use have been effective in differences in spatial dispersion of crime. Mapping in the environment of Geographical Information Systems (GIS) which is foregrounding the association of crime and scene, has gained importance in recent years. In this study, relationship between the dispersion of burglary in Beydagi and Sanayi police stations' area of responsibility and space are mapped by methods of GIS and analysis were performed. It is observed that crime do not cluster densely in certain areas of crime and this situation is not independent from spatial characteristics and each other. Keywords: Crime, Crime Geography, Burglary, Malatya city, Geographical Information Systems, Spatial Analysis
Spatial analysis of burglary i?ncidents in Beydagı and Sanayi Police Stations'(Malatya) area of responsibility
Keywords: Coğrafya; Kamu Yönetimi