TEDAVİ ÖNCESİ VE TEDAVİ SONRASI HİPOTİROİDİLİ VE HİPERTİROİDİLİ HASTALARDA OKSİDAN VE ANTİOKSİDAN SİSTEMLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER - TABLACI, BİRAY GÜR (Fırat Üniveristesi, 2004)
Serbest oksijen radikalleri birçok hastalığın etyopatogenezinde rol oynamaktadır. Bu çalışmada tedavi öncesi ve tedavi sonrası hipertiroidili ve hipotiroidili hastalarda oksidan ve antioksidan sistemler arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma, hipertiroidili (n:21), hipotiroidili (n:18) 39 hasta ve 32 sağlıklı kontrolden oluşturuldu. Tedavi öncesinde ve sonrasında alman kan örneklerinde; tiroid hormon düzeyleri, serum MDA, Zn, Cu ve Mg ile eritrosit antioksidan enzim, plazma vitamin A, E, düzeyleri ölçüldü. Kontrol grubuna göre tedavi öncesi hipertiroidili hastaların serum MDA düzeyleri artmış (p<0.030) iken hipotiroidili hastaların serum MDA düzeylerinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Her iki hasta grubunun eritrosit katalaz aktivitesinin arttığı (hipertiroidi: pO.OOOl, hipotiroidi: /K0.001) ve GSH-Px aktivitesinin (hipertiroidi: p<0. 01 6, hipotiroidi: p<0.05 ) azaldığı tespit edildi. SOD aktivitesinde ise anlamlı olmayan bir azalma görüldü. Tedavi öncesi ile karşılaştırıldığında, tedavi sonrasında her iki grupta da MDA düzeylerinde belirgin bir azalma olduğu gözlenirken (hipertiroidi: j?<0.0 15, hipotiroidi: p<0. 041), eritrosit katalaz, GSH-Px ve SOD düzeylerinde ise anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Tedavi öncesi hipertiroidili ve hipotiroidili hastalarda vitamin E düzeyleri kontrol grubundan düşük olup (hipertiroidi: p<0.0l, hipotiroidi: p<0.0!3), vitamin A düzeylerinde ise değişiklik saptanmadı. Tedavi sonrası her iki grubun vitamin E düzeylerinin arttığı (hipertiroidi: /?<0.0001, hipotiroidi: /?<0.001) gözlendi. Her iki grubun tedavi öncesi ve tedavi sonrası dönemlerde Zn ve Cu düzeylerinde bir değişiklik saptanmazken, tedavi öncesi Mg düzeyleri kontrol grubundan yüksek bulundu (hipertiroidi: /?<0.001, hipotiroidi: pO.0001). Tedavi öncesine göre tedavi sonrasında Mg düzeylerinde belirgin bir azalma olduğu gözlendi (hipertiroidi: /K0.001, hipotiroidi: /K0.0001). Bu sonuçlara göre; hem hipotiroidili hem de hipertiroidili hastaların tedavilerine verecekleri önem ve diyetlerinde bulunduracakları antioksidan vitaminler, tiroid etyopatogenezine bağlı olarak meydana gelebilecek muhtemel hücresel hasan önleyebileceği ve kişinin yaşam kalitesini olumlu etkileyebileceği kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Tiroid Hormonları, Lipid Peroksidasyonu, Antioksidan Enzimler, Antioksidan Vitaminler, Eser Elementler. 1

Oxidant and Antioxidant Status in The Hypo- Hyperthyroid Patients Before and After Treatment Free oxygen radicals play an important role in the ethiopathogenesis of many diseases. In this study, we examined the relationship of oxidant and antioxidant status in the hypothyroid and hyperthyroid patients before and after treatment. This study composed of 21 hyperthyroid, 18 hypothyroid patients and 32 control subjects. The levels of hormone, serum MDA, Zn, Cu, Mg, erythrocyte antioxidant enzymes and the level of plasma vitamins A, E were determined in the blood samples before and after treatment. It was determined hyperthyreotics patients showed a significant increment in MDA (p<0.030) while hypothyreotics patients showed no significant change in MDA when compared to those of control subjects according to before treatment. It was also observed that both patient groups showed an increment in erythrocyte catalase activities (hyperthyreotics /?<0.001, hypothyreotics /K0.001)and a significant decrement in GSH- Px (hyperthyreotics p<0.0\6, hypothyreotics p<0.05) and a slight decrement in SOD after treatment versus pretreatment value. Compared to pretreatment values MDA levels were markedly lower in both groups (/?<0.015 for hyperthyroitic and p<0.04\ for hypothyrotic) while no significant changes were determined in erytrocyte ÇAT, GSH- Px, and SOD levels. Before treatment, It was detected that vitamin E levels were lower in both groups than control subjects. However, vitamin A levels were almost the same in both groups versus the control subjects. After treatment, we also observed that vitamin E level in both groups demonstrated an increment. There was no change in the level of Zn and Cu in both groups after and before treatment terms however, Mg level compared with before treatment It was found that Mg level of patients were higher than control subjects whereas the level of Mg shown a decrease after treatment. These results suggest that supplementation diet with antioxidant micronutrients might provide a protection against cellular damage caused by thyroid pathogenesis in both hypothyroid and hyperthyroid patients and it was thought that this antioxidant micronutrient supplementation might positively influence the life quality. Keywords: Thyroid Hormons, Lipid Peroxidation, Antioxidant Enzymes; Antioxidant Vitamins, Trace Elements
Oxidant and antioxidant status in the hypo-hyperthyroid patients before and after treatment
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyokimya; Biochemistry