Koyun ve Keçi Sütlerinde Coxiella burnetii Varlığının PCR ile Araştırılması - Kılıç, Ayşe (My University, 2017)
Q humması, büyük ölçüde geviş getiren hayvanların süt, vajinal mukus ve dışkı gibi ürünlerle dışarıya saçtığı Coxiella burnetii bakterisinin neden olduğu zoonotik bir hastalıktır. Sığır, koyun ve keçiler etkenin insanlara bulaşmasında primer rezervuar konakçılardır. Bu çalışmada abort yapan ve yapmayan farklı koyun ve keçi sürülerinden toplanan 120 süt örneği, C.burnetii suşunun transpozon repetitive gen bölgesinden türetilen tür spesifik Trans 1 ve 2 primerleri kullanılarak PZR amplifikasyonuna maruz bırakıldı. Elazığ ve komşu illerden toplanan sütlerde abort yapmış koyunlarda %10 ve abort yapmış keçilerde ise %3.33 oranında C.burnetii DNA'sı PZR ile pozitif olarak tespit edildi. Abort yapmayan sürülerden alınan koyun ve keçi sütü örneklerinde PZR testi ile pozitiflik saptanmadı. Sonuç olarak abortus öyküsü olan ve olmayan koyun ve keçi sürülerinden toplanan süt örneklerinde C.burnetii enfeksiyonunun moleküler yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır
Keywords: Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Veterinerlik