Review of Interleukin - 6 and Interleukin - 18 Levels in PatientsDiagnosed with Chronic Hepatitis B - Akbulut, Handan; Akbulut, Ayhan; Özgüler, Müge (My University, 2015)
Hepatit B virüsü Hepadnaviridae ailesinden bir DNA virüsüdür. Hastalığın seyri hastanın immün cevabına bağlıdır. IL-6 ve IL-18 immün yanıt için önemli sitokinlerdir. Kronik hepatit B hastalarında hepatit B virüsüne karşı yetersiz immün yanıt oluşabilmektedir. Hastalar ve sağlıklı kontroller arasında IL-6 ve IL-18 düzeyleri arasında farklılıklar olabilir. Bu çalışmada, kronik hepatit B hastalarında IL-6 ve IL-18 ile kronisite arasındaki ilişkinin değerlendirmeyi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Haziran 2010 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında kliniğimize başvuran Kronik hepatitli 63 naif hasta çalışmaya alındı. Her hastadan 5 mL kan alındı ve IL-6 ve IL-18 düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları IL-6 ve IL-18 düzeyleri açısından karşılaştırıldı. IL-6 düzeyinin hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı (p=0.011). Kontrol grubu ile düşük viremi grubunda IL-18 için istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Ancak yüksek viral yüklü hasta grubunda IL-18 düzeyi kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak daha yüksek idi. Sonuç: Hastalarda IL-6 ve IL-18 yanıtı daha düşük olabilir. IL-6 ve IL-18 reseptör direnci gelişmiş olabilir. Kronikleşmenin nedeni bu olabilir
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; İmmünoloji