Kompozit bir duvarda mevsimlik ısı kayıp-kazancı ve yön ilişkisinin belirlenmesi - Aksoy, U. Teoman; İnallı, Mustafa; Tuğal, Mehmet (My University, 2004)
Bu çalışmada, bina kabuğunun yönlendiriliş açısına bağlı olarak ısı kaybı ve kazancı açısından göstereceği performans araştırılmıştır. Bu amaçla, incelenecek olan bina kabuğunda, geçici rejimde bir boyutlu ısı iletiminin gerçekleştiği kabul edilmiş ve zamana bağlı sıcaklık dağılımı probleminin çözümünde explicit sonlu fark yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışmada, biçim faktörü 1/1, saydamlık oram %15 ve batıdan doğuya doğru 0°, 40° ve 80° 'lik açılarla zemine oturtulmuş bir bina kullanılmıştır. Her bir durum için binanın duvarlarındaki ısı kaybı ve kazancı hesaplanmıştır. Analiz, bir Fortran bilgisayar programı ile, bir yıl için saat-saat yapılmıştır. Hesaplamalarda, Elazığ ili 1999 yılı iklimsel verileri kullanılmıştır.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği