AKCİĞER KİTLELERİ VE PLEVRAL MALİGNİTELERDE PET CT'NİN MEDİYASTİNOSKOPİ VEYA TORAKOTOMİ İLE KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ - KILIÇ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Akciğer kitleleri ve plevra malignitelerinde PET/CT kullanılarak hastaların mediyastinoskopi ve torakotomi sonrası patoloji sonuçlarının karşılaştırılması ve literatür eşliğinde irdelenmesi. Çalışmamız Mayıs 2012-Mayıs 2014 tarihleri arasında mediyasten ve akciğerde kitle, soliter pulmoner nodül ve plevral kalınlaşma nedeniyle PET/CT çektirilEN; PET CT'lerinde malignite açısından anlamlı düzeyde tutulum gösteren ve bu nedenle tanı, tedavi ve/veya evreleme amaçlı opere edilen 49 hasta araştırmaya alındı. Çalışmaya operasyon öncesi RT ya da KT almış olan olgular dahil edilmedi. Tüm hastalara cerrahi öncesi PET/CT çekilerek sonuçları, patoloji sonuçlarıyla karşılaştırıldı. PET/CT SUV max cut-off değeri 2.5 ve 4.8 kabul edilerek; PET CT'nin akciğer, mediyasten ve plevra malignitelerindeki duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif öngörü değeri (PÖD) ve negatif öngörü değeri (NÖD) karşılaştırıldı. PET CT'nin benign-malign ayırımındaki başarısı ve SUV max değerleri ile patoloji sonuçları arasındaki ilişkinin istatiksel anlamlılığı değerlendirildi. Çalışmadaki 49 hastanın yaşları 35-89 arasında olup, yaş ortalaması 59.3 tür. Hastaların 18'i kadın 31'i erkekti, yaş ortalamaları sırasıyla 56.4 - 61.1 dı Açlık kan şekeri düzeyleri 88-148 mg/dl arasındaydı. Opere edilen hastaların 33'ünde malignite pozitif, 16'sında patoloji sonucu benign idi. Lezyonların %49'u sağ, %35'i sol hemitoraks %6'sı ise mediyasten yerleşimliydi. Hastaların 9'unda adenokarsinom, 6'sında skuamöz hücreli karsinom, 3'ünde adenosquamöz hücreli karsinom görülürken, diğer 15 hastada farklı patoloji sonuçları çıkmıştır. Mediyastende PET CT'de malignite açısından yüksek düzeyde tutulum gösteren 6 hastanın, ancak 3'ünde malignite çıkmış, diğer 3'ünde sonuç benign çıkmıştır. SUV max cut-off değeri 2.5 kabul edildiğinde; 45 hastanın SUV max değeri >2.5 çıkmış, bunların 31'inde malignite pozitif gelirken, 14'ünde patoloji sonucu benign gelmiştir. SUV max cut-off değeri 4.8 kabul edildiğinde ise 35 hastada SUV max >4.8 gelmiş ve bunların 29'unda malignite pozitif iken, 6'sında malignite negatif bulunmuştur. PET/CT'nin biyopsi lokalizasyonunu belirlemede önemli olduğunu; mediyasten patolojilerinde PET CT'de malignite açısından yüksek düzeyde tutulum gösteren lezyonların, mediyastinoskopi sonuçların ancak %50'sinde malignite pozitif geldiği, mediyasten patolojilerinde mediyastinoskopinin tanısal işlemde altın sıtandart olduğu ve mediyasten patolojilerinde PET CT'de yalancı pozitiflik oranının yüksek olduğunu gördük. Bölgemizde granülomatöz hastalıkların yaygın olması nedeniyle, PET CT'de yüksek tutulum gösteren lezyonlarda yanlış pozitiflik oranının yüksek olduğunu gördük. PET/CT SUV max cut-off değeri 2.5 alındığında; PET/CT'nin malign patolojileri saptamada p=0.54 bulunmuş olup istatiksel olarak anlamlı kabul edilmemiştir. Ancak SUV max cut-off değeri 4.8 alındığında, PET/CT'nin malign patolojileri saptamada p=0.0008 bulunmuş ve bu değer istatiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. SUV max değerinin bir merkezden bir merkeze farklılık göstermesi yanlış sonuçlara neden olmaktadır. SUV max değerinin standardize edilmesi ile daha doğru sonuçlar alınacaktır. Anahtar Kelimeler: Mediyasten, PET CT, Torokotomi

We aimed to examine PET/CT of patients with lung tumors and pleural malignancies after mediastinoscopy and thoracotomy and to compare the pathology results of them. This study includes 49 patients who underwent PET/CT because of mediastinal or pulmonary mass, solitary pulmonary nodules and pleural thickening than operated for diagnosis, treatment and / or staging according to positivity on PET/CT between May 2012-May 2014. Patients who received preoperative RT or chemotherapy were excluded. PET/CT was obtained prior to surgery in all patients and results were compared with pathological results. PET/CT SUV max value 2.5 and 4.8 was accepted as cut-off value; sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) of PET/CT were compared in lung, mediastinum and pleura malignancies. Differential success of PET/CT for benign and malignant pathologies and the relationship between SUV max values and pathological results were statistically evaluated. Ages of 49 patients in the study were between 35-89, mean age was 59.3. 31 of the patients were men and 18 were women and mean ages were 56.4-61.1 years respectively. Fasting blood glucose levels were between 88-148 mg /dL. Malignancy detected in 33 of operated patients, 16 patients had benign pathology. 49% of the lesions was in right, 35% was in left hemithorax and 6% was located in mediastinum. Nine of the patients had adenocarcinoma, 6 had squamous cell carcinoma, 3 had adenosquamous cell carcinoma, but the other of the 15 patients had different pathological results. 6 of the patients with mediastinal mas that high-level involvement in PET/CT only 3 were with true malignancy, the other 3 were benign. 45 patients had SUV max values >2.5 and 31 of them were positive for malignancy but 14 had benign pathology. 35 patients had SUV max values>4.8 and 29 of them were positive for malignancy but 6 had benign pathology. PET/CT is important to determine biopsy localization; mediastinal lesions with high level of involvement for malignancy in PET/CT have only 50% positive for malignancy in mediastinoscopy; so mediastinoscopy is gold standard diagnostic process for mediastinal pathologies whereas PET/CT has high false positivity rate. In our region, due to the high prevalence of granulomatous disease, PET/CT has high rate of false positives. PET/CT SUV max cut-off value of 2.5 was found to be statistically unsignificant in detecting malignant pathologies with p = 0.54. However, SUV max cut-off value of 4.8 was found to be statistically significant in detecting malignant pathologies with p=0.0008 SUV max values vary from one center to a center and leads to incorrect results. In order to obtain more accurate results, SUV max values should be standardized. Keywords: Mediasten, PET CT, Thoracotomy
Comperative evaluation of PET/CT with mediastinoskopy or thoracotomy in lung mass and pleural malignancies
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi