Atıksulardaki sülfat konsantrasyonunun yukarı akışlı anaerobik çamur yatağı sistem verimine etkisi - Saatçi, Yusuf; Demirci, Yavuz (My University, 2007)
Bu çalışmada, atıksudaki farklı sülfat konsantrasyonlarının sistem verimine etkilerini araştırmak için pilot ölçekli bir yukarı akışjı havasız çamur yatağı (YAHÇY) kullanılmıştır. 40 günlük alıştırma devresinin ardından YAHÇY, 83 gün süresince mezofilik-anaerobik şartlarda, 2 günlük hidrolik bekleme süresinde işletmeye alınmıştır. Sistem verimini araştırmak için belirli aralıklarla sülfat konsantrasyonu arttırılmıştır. Sülfat konsantrasyonu 300 mg/L'nin altındayken % 90'm üzerinde KOİ ve % 30-40 oranında sülfat verimi sağlanmıştır. 600 mg/L sülfat konsantrasyonunda, KOİ verimi % 60-80 arasında kalmıştır. 1500 mg/L'nin üzerindeki sülfat konsantrasyonu ile yapılan çalışmalarda, KOİ giderimi (< % 60) ve metan üretiminin (< 1,2 L) etkili bir şekilde azaldığı belirlenmiştir. Aynı zamanda giderilen KOİ'nin metana dönüşüm oranının 0.395'ten 0.200 L CH/g KOİ(gid.) değerine düştüğü kaydedildi. KOİ/SO oranının 12'nin altına düşmesi durumunda ise 4 4 üretilen metan miktarı % 50 azalmıştır.
Keywords: Kimya; Analitik; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği