DL-ALFA-LİPOİK ASİT VE DL-ALFA-TOKOFEROL ASETAT'IN YAŞLI ALBİNO SIÇANLARIN ERİTROSİT MEMBRAN LİPİDLERİ İLE KARACİĞER VE BEYİN DOKULARINDAKİ BAZI METABOLİK DEĞİŞİMLER ÜZERİNDEKİ DÜZENLEYİCİ ETKİLERİ - ÖZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada, a- Lipoik asit (LA), a-Tokoferol asetat (VE) ve kombinasyonlarının etkisi 8 aylık dişi albino sıçanların eritrosit, karaciğer ve beyin dokularındaki bazı biyokimyasal değişimler üzerinde incelendi. Deney sonuçlarına göre glutatyon miktarının (GSH) eritrositlerde LA grubunda belirgin düzeyde arttığı saptandı (pO.001). Karaciğer dokusunda, GSH miktarı VE grubunda kısmen arttığı halde (p<0,05) diğer gruplarda azaldığı belirlendi. GSH miktarı beyin dokusunda, LA grubunda kısmen (p<0.05) VE ve LA+VE gruplarında belirgin düzeyde arttığı tespit edildi. Eritrositlerin yağ asidi bileşiminde palmitik asit, oleik asit, linoleik asitlerin LA grubunda azaldığı (p<0.01, p<0.001), strearik asit, areşidonik asit ve dokosaheksaenoik asitlerin arttığı saptandı (p<0.05, p<0.01) VE gurubunda ise palmitik, stearik ve araşidonik asitler azaldığı halde, oleik asidin arttığı belirlendi. LA+VE grubunda palmitik, oleik ve linoik asitlerin azaldığı, stearik, araşidonik ve dokosaheksaenoik asitlerin arttığı saptandı (p<0.05) Karaciğer dokusunda, palmitik, oleik ve stearik asitlerin LA grubunda arttığı halde (p<0.01, p<0.05), üneloik ve dokosaheksaenoik asitlerin azaldığı belirlendi (p<0.01). VE grubunda palmitik asit ve linoleik asitlerin arttığı (p<0.01), araşidonik ve dokosaheksaenoik asitlerin azaldığı tespit edildi. (p<0.05). LA+VE grubunda palmitik, oleik, linoleik asitler arttığı halde (p<0.01, pO.001), stearik, araşidonik ve dokosaheksaenoik asitlerin azaldığı saptandı (p<0.01) Beyin dokusunda, palmitik ve stearik asitlerin LA grubunda yüksek olduğu halde (pO.001, p<0.05), araşidonik ve dokosaheksaenoik asitlerin azaldığı saptandı (pO.001). VE grubunda eikosenoik asit belirgin düzeyde artttğı halde, araşidonik ve dokosaheksaneoik asitlerin kısmen azaldığı saptandı (p<0.05). LA+VE grubunda oleik ve dokosaheksaenoik asitlerin azalmasına karşın araşidonik asitin kısmen arttığı belirlendi.(p<0,05). Deney sonuçlarımıza göre LA ve VE'nin uygulandığı doz ve süre sonunda karaciğer ve beyin dokularında polienoik yağ asitlerinin artışı üzerinde etkiye sahip olmadığı belirlendi.. Anahtar kelimeler : a-Lipoik asit, ct-Tokoferol asetat, Lipid, Glutatyon, Yağ asitleri. V
The Improvement effects of DL-alpha tocopherol acetate and alpha lipoic acid on the some metabolic properties of the erythrocytes membrane lipids, liver and brain tissues of aged albino rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology