Sosyal Medyada Öğretmen Olmak: Fenomen Öğretmenlerin Paylaşımlarının Eğitim Üzerindeki Etkileri - Karabatak, Songül; Karadağ, Aybüke Hilal; Alper, Ayça; Batur, Elif Ezgi; Bahçivan, Zeynep Sudan (Fırat University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, fenomen öğretmenliğin eğitim sistemi içindeki rolünü, etkilerini ve potansiyel iyileştirme yollarını akademik bir perspektiften analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda, fenomen öğretmenliğin eğitim üzerindeki etkileri çok yönlü bir biçimde incelenmiş; fenomen öğretmenlerin eğitim sürecine sağladıkları olumlu katkılar ve bu öğretmenlik türünün eğitim sistemi üzerinde yaratabileceği olası zararlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, eğitim sisteminde fenomen öğretmenliğin daha verimli hale getirilmesine yönelik stratejiler geliştirilmesi ve bu öğretmenlik türünün mesleki katkılarının incelenmesi de bu çalışmanın odak noktaları arasındadır. Araştırma, durum çalışması olarak nitel paradigmada yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, eğitim fakültesinde öğrenim gören ve mezun olup henüz çalışmaya başlamayan 48 öğretmen adayı oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak açık uçlu soru formu kullanılmış ve çevrimiçi anket formu şeklinde öğretmen adaylarına ulaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının gözünden fenomen öğretmenliğin sosyal medya aracılığıyla eğitimde hem faydalar hem de riskler yarattığı ortaya çıkmıştır. Teknoloji entegrasyonu ve yenilikçi yaklaşımların olumlu etkiler sunduğu, ancak etik ve gizlilik gibi riskleri de beraberinde getirdiği belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, fenomen öğretmenliğin etik kurallar çerçevesinde geliştirilip yaygınlaştırılması ve bu süreçte gerekli denetimlerin ve eğitimlerin yapılması gerektiği önerilmiştir.
Keywords: Applied and Developmental Psychology (Other); Uygulamalı ve Gelişimsel Psikoloji (Diğer)