KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN LİFLİ BETONLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ - GÜNEŞ, ABDULKADİR (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada kendiliğinden yerleşen harçta lif kullanımının işlenebilirlik, dayanım ve dayanıklılık özelliklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için değişik miktarlarda polipropilen ve çelik lif kullanılarak araştırma yapılmıştır. Böylece kendiliğinden yerleşen lifli betonun taze ve sertleşmiş haldeki özellikleri incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, kendiliğinden yerleşen betonda lif kullanımının betonun akıcılık özelliklerini olumsuz etkilediği, özellikle donatılar arasından geçiş yeteneğinin lif varlığından en fazla etkilenen parametre olduğu gözlenmiştir. Lif miktarının belirli sınırlar arasında kalması şartıyla betonun KYB statüsüne girebileceği anlaşılmıştır. Betonun dayanım ve dayanıklılığının lif çeşidine ve miktarına bağlı olarak değişik değerler aldığı belirlenmiştir.

In this research we intended to study the effects of the use of fibre on workability, solidity and hardness in self-compacting plaster. For that, we did research using different amounts of polypropylene and steel fibre. So, the properties of wet and hard fibrous concrete were analyzed. According to the results obtained from the study, it is observed that using fibers in self-compacting concrete effects the liquidity of the concrete badly and especially its ability to pass through accessories, is the parameter mostly effected by the presence of fiber. It?s concluded that the concrete can only be regarded as SCC on the condition that the quantity of fiber is stabled between certain limits. It?s determined that the solidity and hardness of the concrete changed depending on the types and amount of the fibers.
Engineering properties of self compacting fibrous concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği