GHRELİN HORMONU VE BİYOLOJİK AKTİVİTELERİ - Dayangaç, Alpaslan (Fırat University, 2006)
Ghrelin, 28 amino asitin 3. amino asitine n-oktanoik asidin bağlanması ile meydana gelen ve ilk olarak midede keşfedilen bir peptid olarak tanımlanmaktadır. Hormonunun ana sentez kaynağı midenin fundus bölgesindeki nöroendokrin hücrelerdir. Ayrıca ghrelin, bağırsak, hipotalamus, hipofiz, beynin bazı bölge-leri, kalp, karaciğer, uterus, böbrek, yağ doku, plasental doku, immün hücreler, pankreas, prostat dokusu, tükrük ve bazı bitki türlerinde sentezlenmektedir. Bu makale, ghrelin hormonunun tespit edilen nöro-endokrinolojik ve fizyolojik etkileri hakkında bilgi içermektedir.