9-18 Yaş Çocuklarda Dijital Ekran Bağımlılığının Uyku Bozukluğu, Fiziksel Aktivite Öz Yeterliliği, Sağlıklı Yeme Öz Yeterliliği ve Kronotipe Etkisinin Değerlendirilmesi - Coşkun, Ayfer Beyaz; Demirel, Şeyma Nur (Bingöl Üniversitesi, 2025)
Sosyal medya bağımlılığı belirtilerinin fiziksel ve duygusal tepkiler, psikolojik ve kişilerarası sorunlar şeklinde ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Bu çalışma 9-18 yaş adolesanlarda dijital bağımlılığın uyku, kronotip, sağlıklı yeme özyeterliliği ve fiziksel aktivite öz yeterliliği üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma Elazığ/Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda okuyan 9-18 yaş aralığında 1895 adolesan birey ile yürütülmüştür. Uygulanan anket formu demografik veriler ve kronotip, fiziksel aktivite öz yeterlik, sağlıklı yeme öz-yeterlik, uyku bozukluğu ve dijital bağımlılık ölçeklerinden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan adolesanların %5.2’sinin sabahçıl, %46.3’ünün ara tip ve %48.5’inin akşamcıl olduğu bulunmuştur. Dijital bağımlılığın fiziksel aktivite özyeterlik düzeyini (p

It has been reported that symptoms of social media addiction can manifest as physical and emotional reactions, as well as psychological and interpersonal problems. This study was conducted to examine the effects of digital addiction on sleep, chronotype, healthy eating self-efficacy and physical activity self-efficacy in adolescents aged 9-18. This study was conducted with 1895 adolescents aged 9-18 studying in schools affiliated with the Ministry of National Education in Elazığ, Turkey. The questionnaire form consisted of demographic data and scales for chronotype, physical activity self-efficacy, healthy eating self-efficacy, sleep disturbance, and digital addiction. Of the adolescents participating in the study, 5.2% were morning people, 46.3% were intermediate, and 48.5% were evening people. Digital addiction was found to affect physical activity self-efficacy (p
Evaluation of the Effects of Digital Screen Addiction on Sleep Disorder, Physical Activity Self-Efficacy, Healthy Eating Self-Efficacy, and Chronotype in Children Aged 9-18
Keywords: Sports Nutrition; Spor ve Beslenme; Public Health (Other); Halk Sağlığı (Diğer)