OVULASYON İNDÜKSİYONU ALAN KADINLARIN ÇOCUKLARINDA KONJENİTAL MALFORMASYON İNSİDANSI DEĞERLENDİRİLMESİ - AKIN, HALUK (Fırat Üniveristesi, 1996)
Ovulasyon indüksiyonu kadın infertilitilerinin üçte birinden sorumlu olan ovulatuvar infertilitelerde kullanılan bir tedavi yöntemi olup, konjenital malformasyonla ilişkisi konusunda literatürde, değişik görüşler içeren yayınlar mevcuttur. Bu ilişkinin, olup olmadığım değerlendirmek, ilişki varlığında, ovulasyon indüksiyonunun; bir teratolojik etkiyle mi, yoksa subfertil kadınlarda konjenital malformasyonlara yatkınlık potansiyeli ile mi, malformasyonlara yol açtığım araştırmak amacıyla bu çalışmayı planladık. Bu nedenle, ovulasyon indüksiyonu uygulanan ve kontrol grubu annelerin, yaş, eğitim, sosyokültürel, ailesel durumları ile gebelik ve doğum öykülerini ayrıntılı bir şekilde sorgulayarak, ovulasyon indüksiyonu ile birlikte bu parametrelerin malformasyonlar üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmada iki grup alındı. Birinci grupta retrospektif olarak, Elazığ il merkezinde yapılan ?33 doğum içinden, 62 konjenital malformasyon olgusunu saptayarak, bir sorgulama formu uygulandı. Aynı dönem içinde ovulasyon indüksiyonu alan 150 kadın ikinci grubu oluşturmaktaydı. Bu gruba da, aynı sorgulama formu uygulandı. Ovulasyon indüksiyonünun, konjenital malformasyonla ilişkisi khi kare testi uygulanarak test edildi. Her iki grupta, SPSS istatistik analiz programı uygulanarak, tüm parametrelerin biribirleriyle ve malformasyonlarla korelasyonu yapıldı. Çalışmamızda, elde edilen tüm anlamlı ilişkiler yorumlanmış, çevre ajanları ile malformasyon oluşumu arasındaki ilişki değerlendirilirken, düşük materyelleri ile çalışmanın gerekliliği vurgulanmıştır. Ölü doğumlar da iyi incelenmediğinden ve yem doğan döneminde konjenital malformasyon ve genetik sendromların tanıları iyi konamadığından, bu veriler elde edilirken, patolojik otopsilerin mutlaka yapılması ve klinik muayenelere bir genetik uzmanının eşlik etmesi ile daha sağlıklı sonuçların alınabilineceği bildirilmiştir. Bu bulgular ışığı altında yaptığımız, anlamlılık testi sonucunda, ovulasyon indüksiyonu ile konjenital malformasyonlar arasında anlamlı bir ilişki vardır. Ovulasyon indüksiyonu alan annelerin çocuklarında, daha fazla konjenital malformasyon bulunmasının, ovulasyon indüksiyonu 46ajanlarının, doğrudan teratolojik etkisinden daha çok, subfertil kadınların konjenital malformasyonlara yatkınlığının tetiklenmesi sonucunda olduğunu düşünüyoruz. Bu ilişkiyi, daha ileri çalışmalarla aydınlatmayı amaçlayan, bir hayvan deneyi projelendirdik ve yukarıda basettiğimiz doğrultuda verilerimizi toplamaya devam ediyoruz. 47
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tıbbi Biyoloji; Medical Biology