AKUT PANKREATİTLİ HASTALARDA İNSÜLİN DİRENCİ, ABDOMİNAL OBEZİTE VE ADİPOSİTOKİN DÜZEYLERİ İLE HASTALIK ŞİDDETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - TOKSAY, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Akut pankreatit, pankreas dokusunda nekroinflamasyon ile karakterize bir klinik tablodur. Şiddetli seyretmesinden sorumlu tutulan birçok faktör vardır. Obezite şiddetli seyirden sorumlu faktörler arasındadır. Obezlerde, adipoz dokudan salgılanan çeşitli faktörlerin insülin direnci yanında inflamasyon gibi patogenetik olaylarla da ilişkileri olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada akut pankreatitli hastalarda obezite, adipoz doku, insülin direnci ve adipostikinler arasındaki ilişkinin çalışılması hedeflendi.Çalışmamıza akut pankreatit tanısı alan 18-85 yaşları arasında olan 45 hasta ile bel çevresi, VKİ, HOMA-IR, yaş ve cinsiyetleri uyumlu 40 sağlıklı gönüllü alındı. Adiponektin, resistin, TNF-? ve leptin düzeyleri elisa yöntemi ile hasta gurubunda 1. ve 4. günler, kontrol gurubunda ise bir kez ölçüldü.Resistin değerleri AP grubunda kontrol grubuna göre 1. ve 4. günlerde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0.001) . Resistin değerlerinde 1.ve 4. günler arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Adiponektin değerleri 4. günde 1. güne göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p<0.001). 4. gündeki TNF-? değerlerinde ise 1. güne göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma saptandı (p<0.001). Leptin değerlerinde AP ve kontrol grubu arasında ve yine birinci ve dördüncü günler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç olarak, çalışmamızda akut pankreatitli hastalar VKİ,bel çevresi ve HOMA-IR ölçümü ile kontrol grubuna göre obez hastalardı ve kontrol grubuna göre hastalarımızda insülin direnci vardı. Resistin düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı. Adiponektin, leptin ve TNF-? düzeylerinde kontrol gurubuna göre istatistiksel olarak fark saptanmadı. Resistin seviyesinin hastalık şiddeti ile birliktelik göstermese de anlamlı yüksek seyretmesi dikkate değerdi ,hastalık şiddeti ile ilişkisinin araştırılması için çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: akut panreatit, obezite, adiponektin, leptin, resistin, TNF-?

Acute pancreatitis is a clinical condition that characterized by the necroinflammation in pancreatic tissue. There are many factors to be responsible course of severe acute pancreatiitis. Obesity is among the factors that responsible for the severity of acute pancreatitis. In obese subjects, adipose tissue secreted a variety of factors such as inflammation, insulin resistance, as well as the relations of the pathogenetic events is shown in several studies. In this study, it is aimed to study of the relationship between obesity, adipose tissue insulin resistance and adipocytokines on the patients with acute pancreatitis.Resistin levels were significantly higher in AP groupin first and fourth days than control group (p<0.001). Resistin levels of first and fourth days were not significantly different. Adiponectin levels of 4th day were significantly higher than first day (p<0.001). TNF-? levels in firs day were higher than 4th day (p<0.001). Leptin levels were not significantly different in both between AP and control groups and first and fourth day.Together with 45 patients between the ages of 18-85 years old and diagnosed with acut pancreatitis, 40 waist circumference, BMI, HOMA-IR, age and sex-matched healthy volunteers are accepted to study. 1. and 4. days recently adiponectin, leptin, resistin and TNF-? levels were measured by elisa method in the patient group, while the control group were measured in a one-off.In conclusion, in our study resistin levels in patients with acute pancreatitis, was significantly higher than the control group. Adiponectin, leptin and TNF-? levels compared to control group, there was no statistically significant difference. Measurement the level of resistin may be used to determine the severity and prognosis of acute pancreatitis.Key words: acute pancreatitis, obesity, adiponectin, leptin, resistin, TNF-?
The relatıonshıp between ınsulın resıstance, abdomınal obesıty, the levels of adıpocytokınes and severıty of dısease ın patıents wıth acute pancreatıtıs
Keywords: Gastroenteroloji