The impact of fissurectomy combined with botulinum toxin injec- tion in the treatment of chronic anal fissure - Karabulut, Koray; Aygen, Erhan; Kırkıl, Cüneyt; Camcı, Cemalettin; Doğru, Osman; Esen, Kazım; İlhan, Yavuz Selim (My University, 2012)
Amaç: Bu randomize prospektif çalışmanın amacı, medikal tedaviye dirençli kronik anal fissür tedavisinde, fissürektomi ile kombine edilen botulinum toksini tip A (BTX-A) ile tek başına kullanılan BTX-A’nın etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Arka orta hatta topikal ilaç tedavisine dirençli kronik anal fissürü bulunan, 36 ardışık hasta değerlendirildi. Hastalar, BTX ve BTX+fissürektomi (FİS) olarak iki gruba ayrıldılar. Girişimlerden 1, 2, 4 ve 8 hafta sonra klinik olarak kontrol edildiler. Semptomatik düzelme, erken ameliyat sonrası komplikasyonlar, klinik ve anoskopik bulgular kaydedildi. Demografik ve klinik parametreler Mann-Whitney U ve Ki-kare testleri kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark yoktu. En sık karşılaşılan şikâyetler, rektal kanama, kabızlık ve dışkılama sırasında ve/veya sonrasında ağrıydı. Girişimlerin tamamı komplikasyonsuz olarak gerçekleştirildi. İşlem öncesine kıyasla semptomlar anlamlı olarak azaldı. BTX+FİS grubunda BTX grubuna göre daha fazla hastada semptomatik düzelme sağlandı ancak aradaki fark anlamlı değildi. Dördüncü haftada yapılan anoskopik muayenede, BTX+FİS ve BTX gruplarında sırasıyla 14 (%77.8) ve 11 (%61.1) hastada fissürün tamamen iyileştiği tespit edildi. Ortanca takip süresi 5 aydı. Takip sürecinde nüks görülmedi. Hastaların hiçbirinde inkontinans ortaya çıkmadı. Sonuç: Diğer medikal tedavilere cevap vermeyen posterior kronik anal fissürde BTX-A enjeksiyonu etkili ve güvenli bir tedavi yöntemi olmakla beraber, BTX-A’ya fissürektomi eklenmesi iyileşme oranlarını arttırmamaktadır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Romatoloji; Cerrahi