ERİŞKİN FEMUR CİSİM KIRIKLARININ KOMPRESİF TİP KİLİTLİ İNTRAMEDÜLLER ÇİVİLERLE TEDAVİSİ - BULUT, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Femur vücudun en uzun ve en sağlam kemiğidir. Yüksek enerjili travmaya maruz kalan hastalarda, femur kırıkları sakatlık ve ölümlerin en önemli nedenlerinden biridir. Kırık tarafta meydana gelen, kısalık, eğrilik ve diz hareketlerinde kısıtlılık sakatlıklara yol açarken, açık yara, yağ embolisi, ARDS ve multipl organ yetmezliği ölümlere neden olabilmektedir. Bu çalışmamızda 1998 ile 2003 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde kilitli intramedüller çivilerle tedavi edilen 40 hastanın 44 kırığı retrospektif olarak incelendi. Hastaların 29'u erkek, 11 'i kadın olup yaş ortalaması 36.9 (14-80) idi. Kırıkların 21 'i sağda, 15' i solda ve dördü iki taraflı idi. 3 6' sı kapalı, sekizi açık kırıktı. Kilitli intramedüller çivilerle tesbit yapılan vakaların 37'si akut kırık, beş tanesi daha önce eksternal tesbit yapılan nonunion ve ikisi plaklı osteosentez sonrası refraktür idi. Kırıkların etiyolojik nedenleri, 10 vakada araç içi trafik kazası, sekiz vakada motorsiklet veya bisiklet kazası, yedi vakada araç dışı trafik kazası, yedi vakada basit düşme, dört vakada ateşli silah yaralanması, üç vakada mesleki yaralanma ve bir vakada spor yaralanması idi. Hastaların tamamı kırık taraf üste gelecek şekilde yan yatar pozisyonda ameliyata alındı. Açık, antegrad, oymalı yöntemle kilitli intramedüller çivilerle statik kilitleme yapıldı. Vakaların ortalama izlem süresi 31(14-62)ay idi. Ortalama kaynama süresi 19.4 haftaydı. Komplikasyon olarak üç hastada 2, 3 ve 4cm lik kısalık, üç hastada ikisinde 10, birinde 15 derecelik dış rotasyon, iki hastanın birinde 11, diğerinde ise sekiz derecelik varus deformitesi gelişti. Üç vakada dizde fleksiyon kısıtlılığı, üç vakada heterotopik kemikleşme, iki vakada distal vida irritasyonu ve iki vakada kaynama gecikmesi görüldü. Vakaların hiç birinde kaynamama görülmedi. Thoresan ölçütlerine göre değerlendirildiğinde 22 (%50) vakada mükemmel, 15 (%34) vakada iyi, beş (%1 1) vakada orta ve iki (%5) vakada kötü sonuç elde edildi. Erken harekete izin vermesi, kırık iyileşmesinin hızlı olması, enfeksiyon ve kaynamama oranının düşük olması, kısalık ve rotasyonun daha az görülmesi, nonunionlarda da ilk tercih olması nedeniyle, kilitli intramedüller çivilemenin femur cisim kırıklarının tedavisinde ideal bir yöntem olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Femur kırıkları, intramedüller çivileme, statik kilitleme

COPRESİVE INTERLOCKING INTRAMEDULLARY NAILING OF FEMORAL SHAFT FRACTURES IN ADULTS Femur is the longest and strongest bone of the body. In patients suspected to high energy trauma, femur fractures are one of the important causes of disability and mortality. Shortness, bending and stiffness of the knee on fractured side may cause disability; and open wound, fat emboli, pulmonary failure and multiple organ failure may cause mortalities. In this study, 44 fractures of 40 patients treated with interlocked intramedullary nailing in Firat University Orthopedics and Traumatology Department between 1998 and 2003 were evaluated retrospectively. Twentynine of the patients were male, 1 1 were female and mean age of the patients was 37.4 ± 20.4 (14-80). 21 of the fractures were on the right, 15 on the left and four bilateral. There were 36 closed and 8 open fractures. Interlocked intramedullary nails were used in 37 acute fractures, five nonunions and two refractures. Etiologic causes of fractures are motor- vehicle accidents in 10 cases, motorcycle or bicycle accident in 8 cases, siple falling in seven cases, gun shot wound in four cases, occupational accident in three cases and sport injury in one case. In all cases, static interlocking intramedullary nails was performed by using open, antegrade and reamed technique. Mean follow up period was 31 (14-62) months. Mean union time was 19.4 weeks. Complications were 2, 3 and 4 cm shorthening in three patients, 10 degrees of external rotation in two patients, 15 degrees of external rotation in one patient, 11 degrees of varus deformity in one patient and 8 degrees of varus deformity in another patient. Also, restriction of knee flexion in three cases, heterotophic ossification in three cases, irritation of distal screw in two cases and delayed union in two cases were observed. Nonunion had not been seen in any of the cases. According to Thoresen criteria, results were excellent in 22 (%50) cases, good in 15 (%34) cases, intermediate in five (%1 1) cases and poor in two (%5) cases. Because of the permission of postoperative early motion, rapid fracture healing, low infection and nonunion rate, less shorthening and rotation and being the first choice in nonunion cases; interlocked intramedullary nailing is an ideal method of treatment in femur body fractures. Key words: Femur fractures, intramedullary nailing, static interlocking
Comparesive interlocking intaramedulary nailing of femoral shaft fractures in adults
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology