HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE AÇILAN KURSLARIN İNCELENMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - Arabacı, İmam Bakır; Çağlar, Ali (Hatay Mustafa Kemal University, 2023)
En önemli yaygın eğitim kurumlarından birisi olan halk eğitim merkezleri, halka bilgi ve beceri kazandırmak, davranış geliştirmek ve halkın toplumsal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına eğitim yoluyla rehberlik etmek amacıyla yurt genelinde faaliyet göstermektedir. Halk eğitimi merkezleri her vatandaşın ilgi, istek, yetenek ve beklentilerine yönelik; mesleki, sosyal, toplumsal, ekonomik, sportif ve kültürel alanlarda ücretsiz olarak düzenlediği kurslarla il, ilçe ve köyler başta olmak üzere eğitim odalarında, ceza ve ıslahevlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde, kamuya ve özel kuruluşlara ait işyerlerinde, örgün eğitim kurumlarına ait binalarda ve bunların dışında ihtiyaç duyulan diğer yerlerde halka eğitim hizmeti götürmektedir. Halk eğitim merkezleri halkın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda çok farklı alanlarda eğitim kursları açabilmektedir. İl bazlı kurs sayıları, kursların etkililik verimlilik ve işe vurukluluk açısından analizi oldukça önemlidir. Bu araştırma Elazığ İl genelinde 2022 yılında açılan kurs sayıları ve kursların etkili ve verimli olma durumlarının irdelenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile desenlenen bu araştırmada veri toplama aracı olarak doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre Elazığ ilinde 2022 yılında 3688 kurs açıldığı, kursların büyük oranda tamamlandığı, kurslardan yararlanan kursiyer sayısının oldukça fazla olduğu, kurslara en fazla kadın kursiyerlerin katıldığı ortaya çıkmaktadır.
Keywords: Library and Information Studies (Other); Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları (Diğer)