ÇOK SEVİYELİ EVİRİCİLİ ELEKTRONİK BALAST DEVRESİNİN MODELLENMESİ VE BENZETİMİ - BUDAK, ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Floresan lambalar, akkor flamanlı lambalara göre daha verimli olmaları nedeniyle aydınlatma sistemlerinde önemli bir yer almaktadır. Bu lambaların daha yüksek verimde ve daha tasarruflu çalıştırılabilmesi için sürme devreleri klasik 2-seviyeli eviricili elektronik balast devrelerinden oluşturulmaktadır.Bu tez çalışmasında, floresan lambayı düşük bozulmalı gerilimler ile sürmek için çok seviyeli kaskad eviricili bir elektronik balast devresi önerilmiştir. Önerilen evirici devresinde birbirine seri bağlı iki adet H-köprü ile 5-seviyeli dalga şekli elde edilmiştir. Eviricinin denetimi Sinüzoidal Darbe Genişlik Modülasyon (SDGM) tekniği ile yapılmıştır.Önerilen devrenin geçerliliğini test etmek için MATLAB/Simulink ortamında 50Hz ve 32kHz çalışma frekansları için benzetimler yapılmıştır. Benzetim sonuçlarından, tek-fazlı 5-seviyeli kaskad eviriciden beslenen floresan lambanın güç faktörü düzelticiye gerek kalmadan oldukça düşük harmonikli akım çektiği görülmüştür.Anahtar kelimeler: Elektronik Balast, Sinüzoidal DGM Tekniği, Floresan Lamba, Toplam Harmonik Bozulma (THB)

Fluorescent lamps are important place in lighting systems because of their more efficient than incandescent lamps. Drive circuits for these lamps are built by electronic ballast circuits with 2-level inverter to run higher efficient and more economical.In this study, an electronic ballast circuit with cascade multilevel inverter, to obtain low distortion voltage, is proposed to drive the fluorescent lamp. With proposed inverter circuit, 5-level waveform was obtained with two H-bridge inverter connected in series to each other. For control of the inverter, Sinusoidal Pulse Width Modulation (SPWM) technique is used.Simulation studies were carried out by means of MATLAB/Simulink environment for 50Hz and 32 kHz operating frequencies for testing the validity of the proposed circuit. The results show that fluorescent lamp driven a single-phase 5-level cascade inverter is pulled current with very low harmonic without power factor conditioner.Keywords: Electronic Ballast, Sinusoidal PWM Technique, Fluorescent Lamp, Total Harmonic Distortion (THD)
Modeling and simulation of the electronic ballast circuit with multilevel inverter
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği