KOBALT ESASLI ELEKTRODLARLA KAPLANAN MALZEMELERİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇÖMEZ, EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi KOBALT ESASLI ELEKTROTLARLA KAPLANAN MALZEMELERİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Emine ÇÖMEZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 72 Çok çeşitli yüzey kaplama işlemleri vardır ve bunlardan birisi de sert yüzey kaplama işlemidir. Sert yüzey kaplama işlemi genellikle abrasyon, erozyon, oksidasyon, kavitasyon vb. sebeplerle malzemelerde meydana gelen aşınma kaybını azaltmak maksadıyla uygulanır. Aynı zamanda aşınmış parçaların kullanım süresini uzatmak için de kullanılır. Genellikle Stellite olarak adlandırılan Co esaslı elektrodlar sert yüzey kaplama işlemi için uygun malzemelerdir. Bu çalışmada düşük karbonlu, orta karbonlu ve bir tane de AISI 304 kalite paslanmaz çelik yüzeyi kobalt esaslı elektrod ile elektrik ark ve TIG kaynak yöntemi kullanılarak kaplanmıştır. Stellite 6 ve Stellite 12 Co esaslı elektrodlar bir, iki ve üç paso ard arda çekilerek çelik plakalar üzerine kaplanmıştır. Daha sonra üzeri kaplanan numunelerden uygun örnekler alınarak kaplama tabakası incelenmiştir. Kaplanan tabakanın mikroyapı, taramalı elektron mikroskop, kimyasal analiz ve mikrosertlik incelemeleri yapılmıştır. Birbiri üzerine kaplanan tabakaların mikroyapı ve sertlik bakımından birbirlerini etkilediği anlaşılmıştır. Anahtar kelimeler: Co alaşımları, kaplama, sert yüzey kaplama. VII
The Investigation of microstructure and mechanical properties of materials claded by co-based electrodes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering