Doksorubisin uygulanmasının sıçan böbrek dokusunda meydana getirdiği değişiklikler üzerine benfotiamin'in koruyucu etkileri - Çetin, Feride; Gozel, Nevzat; Kaya, Nalan; Önalan, Ebru; Gurel, Alı; Ulu, Ramazan; Dönder, Emir (My University, 2015)
Amaç : Doksorubisin bir antrasiklindir ve çeşitli hayvan modeli ve insan çalışmalarında benzer nefrotoksik etkilere sahip olduğu g österilmiştir. Buçalışmada, doksorubisin uygulanan sıçanların böbrek d okularında meydana gelen değişiklikler üzerine benfotiaminin etkilerinin incelenmesiamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 24 adet Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları 4 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna dene ysüresi olan 14 gün boyunca hiçbir uygulama yapılmadı. Doksorubisin grubuna doksorubisin 10 mg/kg intraperitoneal (i.p) tek doz uygulandı .Doksorubisin + Benfotiamin grubuna 10 mg/kg i.p tek doz doksorubisin verilmesinden sonra 70 mg/kg /gün dozunda benfotiamin oral o larak verildi.Benfotiamin grubuna ise 70 mg/kg /gün dozunda benfotiamin oral olarak uygulandı. Deney sonunda sıçanlar dekapite edildi ve böbrek dokularıçıkartıldı. Rutin takip işlemi ile dokular parafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere Bax v e kaspaz -3 immünreaktivitesi için avidin -biotin-peroksidaz yöntemi uygulandı. Malondialdehit (MDA) seviyesi ise spektrofotometrik olarak belirlendi.Bulgular: Bax ve kaspaz -3 immünreaktivitesi kontrol ve benfotiamin gruplarında +1 yaygınlığında gözlendi. Kontrol gruplarıylakarşılaştırıldığında Doksorubisin grubunda Bax ve kaspaz -3 immünreaktivitesinde artış izlendi ve +3 yaygınlığında değerlendirildi. Doksorubisingrubu ile karşılaştırıldığında Doksorubisin + Benfotiamin grubunda Bax ve kaspaz -3 immünrea ktivitesinde azalma gözlendi ve +2 yaygınlığındadeğerlendirildi. MDA düzeyi Doksorubisin verilen grupta, kontrol grubu ve benfotiamin verilen grupla kıyaslandığında böbrek dokularında anlaml ıolarak artmış bulundu. Doksorubisin grubu ile karşılaştırıldığı nda Doksorubisin + benfotiamin verilen grupta MDA düzeyi anlamlı olarak azalmışbulundu.Sonuç: Bu çalışma doksorubisinin böbrek dokularında apoptozisi indüklediğini ve benfotiaminin doksorubisinin etkilerine karşı anti -apoptotik veantioksidan etkileri olduğunu göstermiştir.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Üroloji ve Nefroloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji