MANDALARDA BULUNAN SARCOCYTİS TÜRLERİ VE GELİŞMELERİ - DÜNDAR, BENGİ (Fırat Üniveristesi, 1995)
Bu çalışmada, S. levinei*nin biyoloji ve patojenitesinin incelenmesi amaçlanmıştır a Bu amaçla, Çubuk ilçesi mezbahasında Aralık 1993 ile Temmuz 1994 tarihleri arasında 125 manda muayene edilmiştir. Bu mandaların özefaguslar ında %39.2 oranında makroskopik ve %81.6 oranında da mikroskopik Sarcocystis kistlerine rastlanmıştır. Mandaların diğer organlarında Sarcocystis kistleri yönünden muayene yapmak mümkün olamamıştır. Sadece, mikroskopik Sarcocystis kistleri ile en f ekte manda özefagusu yedirilen 6 köpekte S» levirteirnin prepatent döneminin 13 (11-15) gün» patent döneminin ise 107 (99-115) gün olduğu ve 1 gram dışkıda ortalama 30.6 adet sporokist çıktığı saptanmıştır- Inokulasyondan 5 gün sonra ölen bir köpeğin bağırsağında parazitin gelişme şekilleri bulunamamıştır» Ancak. inokulasyondan sonraki 30. günde otopsisi yapılan bir başka köpeğin ince bağırsaklarında, villi intestinal isler in propria mukozasında makrogametler, sporlanmamıs veya spor lanmış sporokistler bulunmuştur. S. levinei'nin 100.000 adet sporokist i ile inokule edilen iki malak inokulasyondan sonra ölmemiş ve klinik olarak hiç bir semptom göstermemişlerdir. İnokulasyondan sonra 35. günde kesilen malağın çeşitli organlarından yapılan histopatolojik kesitlerde S» ievinei*nin gelişme şekillerine rastlanmamış olup. 45. günde kesilen malağın çeşitli42 organlarında sizontlara, kalp ve çizgili kaslarında mikroskop i k kistlerine rastlanmış? karaciğer ve akciğerde kanama odakları görülmüştür. Hayvanlarda kesim öncesi herhangi bir klinik semptom görülmemiştir. Sadece mikroskopik Sarcocystis kistlerini içeren manda özefagusu ile beslenen & kedi yavrusundan 2"sinin dışkısında sporokistlere rastlanmıştır. Inokulasyondan sonraki 7. ve 8= günlerde spor ok ist çıkarmaya başlayan bu kediler 80. güne kadar dışkılarıyla sporokist çıkarımını sürdürmüşlerdir. Sporokistler i çıkarmakta olan bir kedinin yapılan otopsisinde ince bağırsaklarının lamina propriasında makrogametler ve sporokistler tesbit edilmiştir. Ayrıcaf mikroskopik olarak bağırsakta yer yer kanama odakları görülmüştür.

The aim of this study is to investigate of the life cycle and pathogenicity of S» levinei. For this purpose, between December 1393 and July 1994? 125 buffaloes were examined at slaughter houses located in Çubuk Town in Ankara. 39.2% of the animals were found to be infected with macroscopic S. fusiformis cysts which were located on oesophagus. Six pups were fed with buffalo oesophagus infected with only microscopic S- levinei cysts. All of the pups started to discharge sporocyst in their feces on 13 CI 1-15) days after feeding. Discharging of sporocyst in feces continued untill 107 C99-İ15) day and it was found that the avarage number of sporocysts were 30.6 per gram feces. Development stages of Sarcocystis were not present in the intestine of the puppy killed 5 days after in feet ion y but macrogamets, sporulated or unsporulated sporocysts were found in the propria mucosa of small intestines of 1 puppy killed after 30 days of inoculation. No sporocyst were detected in the feces of control pups» None of two buffaloes inoculated with Î00.000 sporocysts of S. levinei showed clinical symptoms and died. Development stages of S. levinei were not present in the histopathologic tissue sections from various organs of killed buffalo on 35. days of44 post infect ion" but development stages of S. leviraei were present in the heart and skeletal muscle of the buffalo killed on 45. days of post infection- On necropsy of buffalo killed on 45= days, petechial haemorrhagia on liver and lung were detected. Schizont were found in the vascular endothelium of different tissues and mature schizont were present on brainF kidney ? spleen and heart» In addition. young microscopic cysts appeared in tongue, diaphragm? heart and oesophagus muscles. Some part of lung of the buffalo killed on 45. days had diffuse haemorrhagia. No clinical findings were seen on these buffaloes before killed. Sporocysts were seen in the feces of 2 of 6 kittens that fed with buffalo oesophagus infected with only microscopic Sarcocystis cysts. All of the kittens started to discharge sporocysts in their feces on 7. and 8. days after inoculation and they continued to discharge the sporocysts until the 80. days of patent period. Hacrogamate and oocysts were found in the lamina propria of small intestines of 1 kitten that discharging sporocysts. In add i t ion, local hemorrhages were seen microscopically in the intestines.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine