MİLLİ MÜCADELENİN HALKA ANLATILMASINDA İRADE-İ MİLLİYE GAZETESİYLE YÜRÜTÜLEN PROPAGANDA FAALİYETİ - Pancar, Emine (Fırat University, 2013)
Makalede, İrade-i Milliye gazetesinin Atatürk’ün Sivas’ta bulunduğu dönemde çıkartılmış olan ilk onaltı sayısı incelenmiştir. Özellikle başyazılarda işlenen konular üzerinde durularak, yürütülen propagandafaaliyetiyle oluşturulmaya çalışılan bilinçli kamuoyu çalışmaları değerlendirilmiştir. Bu konuda Damat Ferithükümetine karşı yürütülen propaganda faaliyeti, gazetede ele alınan önemli konular arasındadır.Gazetede yer alan protesto telgrafları, vatanın farklı bölgelerinden gönderilen Milli Mücadele’yidestekler mahiyetteki telgraflar, halkın mücadele yönündeki azmini kuvvetlendirirken; işgal bölgelerindenalınan bilgilerin gazetede yer alması milletin gelişmeleri doğru bir şekilde öğrenmesi ve değerlendirmesindeetkili olmuştur. Gazetede İtilaf Devletlerinin işgalleri, azınlıkların faaliyetleri, Kuva-yı Milliye’nin kimlerdenoluştuğu ve hangi amaç uğrunda çalıştığı gibi pek çok konuda kaleme alınmış yazılar vardır. Çalışmada buyazılar incelenerek, yazıların propaganda yönü üzerinde durulmuştur.