A pattern recognition system for diagnose of the heart mitral valve diseases based on wavelet packet and neural network - Turkoglu, Ibrahim; Arslan, Ahmet; İlkay, Erdoğan (My University, 2002)
Bu çalışmada, kalp mitral kapak Doppler sinyallerinin değerlendirilmesi için örüntü tanıma esaslı bir akıllı tanı sistemi sunulur. Çalışmada özellikle Doppler Ultrason kullanılarak kalp mitral kapağından alınan Doppler sinyallerinin dalga şekillerinden özellik çıkarma ele alınmıştır. Zaman -frekans bölgesinde Doppler sinyallerinden özellik çıkarmak için Dalgacık dönüşümü ve hızlı Fourier dönüşüm metotları kullanıldı. Elde edilen bu özelliklere Dalgacık Entropy metodu uygulandı. Çıkarılan özellikleri sınıflamak için geri yayınım yapay sinir ağı kullanıldı. Geliştirilen sistemin başarımı 105 denek üzerinde denendi. Bu deneklerin 39 tanesi normal, 66 tanesi ise normal değildir. Elde edilen sonuçlara göre, geliştirilen sistem Doppler kalp seslerini ayırmak için oldukça etkilidir. Normal ve normal olmayan denekleri doğru sınıflandırma yüzdesi yaklaşık %94 dir.
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi