CrN kaplamanın dizel motor silindir gömleği aşınmasına etkisi - Hazar, Hanbey; Öner, Cengiz (My University, 2007)
Bu çalışmada, bir dizel motorunun silindir yüzeyi CrN (Krom Nitrür) ile kaplanarak aşınma davranışı incelenmiştir. Yapılan deneylerde dört zamanlı bir dizel motorunun silindir yüzeyi katodik Ark PVD (Fiziksel Buhar Biriktirme) yöntemi kullanılarak seramik bir malzeme olan (CrN) ile kaplanmıştır. Önce CrN kaplanmış test motoru farklı devir ve yüklerde test edilmiştir. Daha sonra aynı motor standart (kaplamasız) olarak aynı çalışma şartlarında test edilmiştir. Yapılan deneyler sonrasında silindirlerin aşınma karakteristiklerini araştırmak için mikro sertlik, SEM (Scanning Electron Microscopy), EDS (Energy Dispersive Spectrograph) ve yüzey pürüzlülüğü analizleri yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre CrN kaplanmış silindir yüzeyi üzerinde, normal silindire göre daha az aşınma ve çiziklerin olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test