Farklı Şiddetlerde Meydana Gelen Güneş Aktivitesinin GPS-PPP Doğruluğu Üzerindeki Etkisinin Bölgesel olarak Araştırılması - Saracoglu, Aziz (My University, 2023)
Son yıllarda GNSS (Global Navigation Satellite System) topluluğu içerisinde, (Hassas Nokta Konumlama (Precise Point Positioning, PPP) yöntemi oldukça ilgi çekici bir konu haline gelmiştir. PPP tekniği ile, herhangi bir referans istasyonuna ihtiyaç duymadan yalnızca tek bir alıcı kullanarak yüksek konum doğruluğuna erişmek mümkündür. Ancak birçok hata kaynağı PPP hassasiyetini doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir. Bu çalışmada, Güneş’te meydana gelen farklı şiddetlerdeki aktivitelerin GPS-PPP doğruluğu üzerindeki etkisi bölgesel olarak araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda kutup, orta ve ekvatoral enlem bölgesinden olmak üzere Uluslararası GNSS Servisi (IGS) ağına ait üç istasyon seçilerek güneşte meydana gelen aktivite şiddetine göre GPS-PPP doğruluğundaki değişim izlenmiştir. Yaklaşık 11 yıllık güneş döngüsü dikkate alınarak 2000-2018 yılları arasındaki minimum, orta ve maksimum aktivite dönemlerine ait 60’ar günlük GPS verileri kullanılmıştır. GPS verileri, Güneşte meydana gelen aktivite değişimini tam olarak yansıtabilmesi için gündüz vaktine denk gelen saat 10:00-18:00 aralığındaki 8 saatlik kısa veri oturumlarına bölünmüştür. Elde edilen tüm veri setleri NASA/JPL'nin GIPSY/OASIS II v6.4 yazılımının Hassas Nokta Konumlama (PPP) modülü kullanılarak analiz edilmiştir. Söz konusu üç farklı aktivite dönemi ve üç farklı bölgede gözlenen GPS-PPP doğruluğundaki değişimler karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar sonucunda, güneşte meydana gelen patlamalar arttıkça GPS-PPP doğruluğunun azaldığı ve bu durumdan en fazla ekvatoral enlem bölgesinin etkilendiği gözlenmiştir.
Keywords: GPS; PPP; Konum doğruluğu; Güneş aktivitesi; Güneş patlamaları