Östrus dönemindeki sığırlarda plazma adrenalin, noradrenalin ile vitamin A ve E düzeyleri - Karatas, Fikret; Kara, Haki; Servi, Kadir; Akar, Yaşar; Konar, Vahit (My University, 2001)
Bu çalışmada Montofon ırkı ineklerde östras siklusu süresince plazma adrenalin, noradrenalin ile A ve E vitamini miktarları yüksek basınçlı sıvı kromatografi yöntemi ile (YBSK) ile tespit edildi. Siklus başlangıcında plazma adrenalin ve noradrenalin düzeyleri 19,4 ng/ml ve 37,0 ng/ml ile maksimum düzeyde iken, siklusun 13. günü bu düzeylerin 11,4 ng/ml ve 26,2 ng/ml (P<0.05) ile minumum değere indiği, E vitamininde ise siklusun başlangıcında 2.05 $\\mu$ g/ml iken 10. günde 2.67 $\\mu$ g/ml (P<0.05) değeri ile en yüksek seviyede olduğu, siklusun sonuna doğru da azalma olduğu belirlendi. Fakat A vitamini düzeyinde ise pek fazla bir değişimin olmadığı gözlendi.
Keywords: E vitamini; HPLC; vitaminler; sığır; progesteron; kızgınlık dönemi; epinefrin; norepinefrin; plazma