E-Sağlık Okuryazarlık Düzeyinin Salgın Hastalık Komplo Teorileri Üzerine Etkisi - Çoban, Selma Doğanalp; Uzun, Sehernur (Fırat University, 2026)
E-sağlık okuryazarlığı, bireyin sağlığı ile ilgili araştırma, öğrenme ve öğrendiğini doğru bir şekilde uygulama becerisi olarak ifade edilmektedir. E-sağlık okuryazarlık düzeyi yüksek olan bireylerin farkındalığı yüksek, sorgulayan ve ulaştığı bilgileri zihinsel süzgeçten geçiren kimseler olması beklenmektedir. Tam dersi durumda ise bireylerin bilginin doğru ve güvenilir olmasına dikkat etmeyen ve sağlığı ile ilgili yanlış kanılara varabilme ihtimalinin yüksek olduğu düşünülmektedir. Sağlıkla ilgili özellikle covid-19 gibi salgın dönemlerinde ortaya çıkan her türlü bilgi ve belgenin sorgulanması ve fikir edinilmesi e-sağlık okuryazarlığı açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda söz konusu çalışma ile kadınların e-sağlık okuryazarlık düzeylerinin salgın hastalık komplo teorilerine yönelik algıları üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek hedeflenmektedir. Çalışma grubu Karaman il merkezinde bulunan 18 yaş ve üzeri 303 kadın bireyden oluşmaktadır. Araştırmada betimsel istatistikler, normallik dağılımı, geçerlilik ve güvenilirlik analizi ile korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda kadınların e-sağlık okuryazarlık düzeylerinin salgın hastalıklara yönelik komplo algılarını negatif yönde anlamlı yordadığı saptanmıştır.

E-health literacy is defined as the ability of an individual to research, learn, and correctly apply what they have learned about their health. Individuals with a high level of e-health literacy are expected to be highly aware, questioning, and mentally filtering the information they receive. In the full-fledged case, it is thought that individuals are more likely to be unaware of whether the information is accurate and reliable and to have misconceptions about their health. Questioning and gaining insight into all kinds of information and documents related to health, especially during epidemic periods such as Covid-19, is very important in terms of e-health literacy. In this context, the aim of this study is to determine whether women's e-health literacy levels have any effect on their perceptions of epidemic disease conspiracy theories. The study group consists of 303 female individuals aged 18 and over living in the city center of Karaman. Descriptive statistics, normality distribution, validity and reliability analysis, and correlation analysis were performed in the study. In addition, regression analysis was performed to test the research hypotheses. As a result of the research, it was determined that women's e-health literacy levels negatively predicted their perceptions of conspiracies regarding epidemic diseases.
The Impact of E-Health Literacy on Belief in Pandemic-Related Conspiracy Theories
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları