İMAM-HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖGRETMENLERİNİN KUR'AN-I KERİM DERSLERİNDE KARŞILAŞllKLARI İSTENMEDİK ÖGRENd DAVRANlŞLARI VE BU DAVRANlŞLARA KARŞfYAKLAŞIMLARI - Karateke, Tuncay (Fırat University, 2015)
Bu araştırma, lmam-Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenlerinin Kur'an-ı Kerim derslerinde karşılaştıkJan istenmedik öğrenci davranışlan ve bu davranışlara karşı yaklaşımlannı belirlemeyi amaçlayan, nitel yöntemin durum deseninin kullanıldığı bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı ömeklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yoluyla seçilen 23 İmam -Hatip Lisesi meslek dersi öğretmeni oluşturmaktadı r. Veriler, yan yapılandı nlmış görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Öğretmenierin Kur'an-ı Kerim derslerinde karşılaştıklan istenmedik öğrenci davranışlanndan bazılan; izinsiz konuşma, dersi takip etmeme. kız öğrencilerin özel hallerinde Kur'an okumak istememesi, derse abdestsiz gelme, arkadaşlannın okumasına müdahale etme veya gülmedir. Öğretmenierin istenmedik öğrenci davranışianna karşı yaklaşımlannın bazılan; uyarma, farklı etkinlikler yapma, soru sorma, notla uyarma, göz teması-iletişimi kurma, sesini yükseltme/kızma, tekrar okutma, yerini değiştirme şeklindedir.
The Undesirable Student Behaviors Vocational Courses Teachers Face in the Holy Quran Courses of Imam Hatip High Schools and the Teachers' Approaches to These Behaviors
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları