Türkiye 'de Yayılış Gösteren Bazı Taksonların Karyolojik Yönden Araştırılması - Gedik, Osman; Kurşat, Murat; Kiran, Yasar; Karataş, Mizbah (My University, 2016)
: Bu çalışmada Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren bazı taksonların somatik kromozom sayıları vemorfometrik özellikleri incelendi. Chrysophthalmum Schultz Bıp. cinsine ait olan Chrysophthalmum montanum(DC.) Boiss., Linum L. cinsine ait olan Linum nervosum Waldst & Kit., Scutellaria L. cinsine ait ve endemik olanScutellaria orientalis subsp. bicolor (Hochst) J.R.Edm., Nepeta L. cinsine ait olan N. macrosiphon Boiss., N.trachonitica Post., ve N. racemosa Lam., türlerinin kromozom sayısı ve morfolojisi karyolojik teknikler kullanılarakaraştırıldı. Diploid kromozom sayıları N. macrosiphon, N. racemosa 2n=16, C. montanum, N. trachonitica 2n=18, S.orientalis subsp. bicolor 2n=22 ve L. nervosum 2n=54 olarak bulundu. Türlere ait kromozomların median (m) vesubmedian (sm) sentromerli olduğu gözlendi. N. macrosiphon türünün kromozomlarından bir çiftinde satellit, N.racemosa türünün kromozomlarından bir çiftinde sekonder konstirüksiyon gözlendi.
Keywords: Biyoloji; Genetik ve Kalıtım