ŞİZOFRENİ HASTALARINDA FRONTAL LOB VE PARAHİPOKAMPAL GİRUSDA DİFÜZYON AĞIRLIKLI MRG BULGULARI - UÇAK, ESRA ERCİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Çalışmamızın amacı, şizofreni olan olgularda frontal lob ve parahipokampal girusta difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme bulgularını ortaya koymak ve sonuçları kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği?ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış 30 hasta ile 30 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Bu olgularda DA-MRG ile b100, b600, b1000 gradient değerlerinde difüzyon ağırlıklı eko-planar görüntüler (EPI) alınıp, her olguda her b değeri için şizofreni fizyopatolojisinde önemli olan frontal lob ve parahipokampal girusta görünür difüzyon katsayı (Apparent Diffusion Coefficient=ADC) haritaları üzerinden ölçüm yapılmıştır. Çalışmamızda; kontrol grubu ve şizofrenili hastaların frontal lob ve parahipokampal girus b100, b600 ve b1000 ADC değerlerinin karşılaştırmasında; hem sağ hem sol hemisferde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, DA-MRG incelemesi ile elde edilen frontal lob ve parahipokampal girus ADC değerlerinin şizofreni teşhisinde rol oynamadığını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, frontal lob, parahipokampal girus, difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DA-MRG), ADC

The aim of this study is to reveal the findings of diffusion- weighted magnetic resonance imaging at frontal lobe and parahippocampal gyrus in patients with schizophrenia disorder and to compare results with the control group. A total of 30 schizophrenia patients all of whom had been referred to the Department of Physciatry of Fırat University Hospital and 30 healty volunteers were enrolled in the present study. The patients were diagnosed in accordance with the DSM-IV classification. In the cases, diffusion- weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI) and diffusion weighted echo-planar images (DW-EPI) at b100, b600 and b1000 gradient values were taken and the measurements were made through the Apparent Diffusion Coefficient (ADC) maps of each group from frontal lobe and parahippocampal gyrus which are important at physiopathology of schizophrenia disorder. In our study, no statistically significiant difference was found between ADC values of frontal lobe and parahippocampal gyrus of schizophrenia patients and control group at b100, b600 and b1000 gradients (p>0.05). In conclusion, we think that frontal lobe and parahippocampal gyrus ADC values that were obtained by DW-MRI analysis don?t play a role in the diagnosis of schizophrenia. Key Words: Schizophrenia, frontal lobe, parahippocampal gyrus, diffusion weighted magnetic resonance imaging, apparent diffusion coefficient (ADC)
Diffusion MRI findings of frontal lobe and parahippocampal gyrus with schizophrenia patients
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp