ORTAOKUL 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BİLGİLER DERSİNE YÖNELİK KAYGILARININ İNCELENMESİ - BEZGİN, ERDEM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı, 5. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine yönelik kaygı düzeylerinin belirlenerek, kaygıya neden olan etmenlerin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklem grubunu, Bingöl ilinde seçilen 4 farklı devlet ortaokulu ve 1 farklı özel ortaokulda okuyan 200 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik başarıları bilişsel faktörlerin yanında kaygıları, ilgileri ve inançları gibi duyuşsal faktörlerle de ilgilidir. Bu duyuşsal faktörlerden biri olan kaygıyla ilgili sosyal bilgiler dersine yönelik ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin kaygılarını araştıran sınırlı sayıda araştırma literatürde yer almaktadır. Bu nedenle; ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine yönelik kaygılarını çeşitli etkenlere göre incelemeyi hedefleyen bu çalışmanın; kaygı taşıyan öğrencilere yönelik çeşitli önlemlerin alınabilmesi bakımından öğretmenlere, yöneticilere ve ailelere yardımcı olacağı varsayılmaktadır. Öğrencilerin cinsiyeti, okul türü, sosyal bilgiler dersi karne notu ve ailelerin eğitim durumu gibi değişkenler araştırmanın bağımsız değişkenlerini; öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik kaygı puanları ise araştırmanın bağımlı değişkenini oluşturmaktadır. Bu çalışmada ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine yönelik kaygı puanlarının çeşitli değişkenler bakımından betimlenmesi hedeflendiği için genel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde cinsiyet, okul türü, sosyal bilgiler başarı notu ve ailelerin eğitim düzeyine göre öğrencilerin dağılımı betimsel istatistiklerle değerlendirilmiş, değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığına; t- Testi ve Varyans Analiziyle açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Sosyal bilgiler kaygı ölçeğinden elde edilen veriler değerlendirildiğinde, öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik kaygı düzeylerinin sık sık, genellikle ve her zaman düzeyinde olmadığını; hiçbir zaman ve nadiren düzeyinde olduğunu ortaya koymuştur. Cinsiyet, eğitim düzeyi ve okul türüne göre öğrencilerin kaygı düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Fakat başarı notuna göre öğrencilerin kaygı düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir.

The purpose of this research is to determine the anxiety level of 5th grade students towards Social Studies course and the factors causing anxiety. The sample group of the research consists of 200 students in 4 different state secondary schools and 1 private secondary school which are selected in the province of Bingöl. The success of students in Social Studies Course depends on cognitive factors as well as affective factors such as anxieties, concers and beliefs. There are limited researches on the anxiety problems of the secondary school students for the social studies which are also one of the affective factors. In this respect, it is thought that this study, which aims to investigate the anxieties according to the various variables of 5th grade students of secondary school, will contribute to teachers, administrators and families in order to take various precautions for the students with anxiety. The variables such as gender of the students, the school type, social studies achievement grade form ''the independent variables'' while the variables such as the anxiety scores of the students for the social studies form ''the dependent variables'' in this study. In this study, the general survey method is used for targeting the describing of the anxiety scores of the 5th grade students for the social studies in terms of different variables. During the analysis of data, the range of the students are evaluated according to the descriptive statistics of the genders, the school types, social studies final grades and the educational attainment of the families. Moreover, it is also clarified whether there are any meaningful differences among the variables through the T-tests and the analysis of variance. When the obtained data from Social Studies anxiety is evaluated, it is found that students' anxiety about Social Studies course is not at the level of ''frequently'', ''usually'' and ''always'', but it is at the level of '' never'' and ''rarely''. The anxiety of the students according to gender, education level and school type did not show statistically any significant difference. But, according to the achievement score, the anxiety level of the students showed a statistically significant difference.
Investigation of the anxieties about the social course of the 5th grade students
Keywords: Eğitim ve Öğretim