MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELEDE ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - ÇELİK, MEHMET VEFA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada; Elazığ il merkezinde görev yapan ortaöğretim öğretmenleriningünümüzün en önemli sorunlarından birini oluşturan madde kullanımı ve bağımlılığı ilemücadelede rolleri ve önemi incelenmeye çalışılmıştır. Madde kullanımı ve bağımlılığı ilemücadelede önemli görev ve sorumluluğu üstlenen ortaöğretim öğretmenlerinin bumücadelede karşılaştıkları problemler karşısında oynayacakları rollerinin tespitineçalışılmıştır.Cinsiyetlerine göre öğretmen görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunupbulunmadığını belirlemek için ilişkisiz örneklem t-testi kullanılmış il, sınıf düzeyi, kıdem,eğitim düzeyi ve sınıflardaki öğrenci mevcuduna göre öğretmen görüşleri arasında anlamlı birfarklılık bulunup bulunmadığını belirlemek için ise tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır.Farklılığın belirlendiği durumlarda da, farklılığın hangi gruplar arasında gerçekleştiğini ortayakoymak için Scheffe testi uygulanmıştır. Bunun yanında, varyans analizi ve t-testi için öncelevene testi uygulanarak, varyansların homojenliği test edilmiştir. Levene testi sonucundaanlamlı farklılığın belirlendiği durumlarda; varyans analizi yerine parametresiz bir test olanKruskall Wallis-H (KWH). KWH testi sonucunda anlamlı bir farklılık bulunması halinde isegrupların ikili kombinasyonları üzerinden MWU testi uygulanarak, farkın kaynağıincelenmiştir. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak,araştırmacı tarafından geliştirilen beş seçenekli likert türü bir anket uygulanmıştır. VerilerSPSS 12.0 istatistiksel çözümleme programı aracılığıyla analiz edilmiştir.Verilerin değerlendirilmesi sonucunda Elazığ il merkezindeki ortaöğretimöğretmenlerinin madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadelede yaş, cinsiyet, mezun olunanokul türü, mesleki kıdem gibi özelliklerinde istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunupbulunmadığının tespitine çalışılmış, çıkan sonuçlar doğrultusunda madde bağımlılığı ilemücadele kapsamında çeşitli öneriler geliştirilmiştir.Araştırma ile öğretmenlerin alışkanlık alt boyutuna ilişkin görüşleri arasında cinsiyet,okul türü, eğitim düzeyi ve yaş değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmazken, meslekikıdemi değişkenine göre anlamlı farklılık belirlenmiştir. Öğretmenlerin mücadele altboyutuna ilişkin görüşleri arasında cinsiyet, eğitim düzeyi, mesleki kıdem ve yaşdeğişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmazken, okul türü değişkenine göre anlamlıfarklılık belirlenmiştir. Risk, eğitim ve sorumluluk alt boyutuna ilişkin öğretmen görüşleriarasında cinsiyet, okul türü, eğitim düzeyi, yaş ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlıfarklılık bulunmamıştır.
Role and importance high school teachers in fighting drug addiction (case of Elazığ city)
Keywords: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm