WALDMANN MODELİNİN 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUĞUNU ANLAMA VE ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ - Balta, Elif Emine; Demirel, Şener (My University, 2012)
Bu çalışmada, metin öğretiminde kullanılan Waldmannmodelinin, öğrencilerin okuduğunu anlama ve eleştirel düşünmebecerilerinin gelişmesinde etkisinin olup olmadığı belirlemekamaçlanmıştır. Bu amaca yönelik yapılan çalışma, deneysel desenliolup çalışma grubunu 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Sivas ili FevziPaşa İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Türkçedersleri, deney grubunda (N=30) Waldmann modeli etkinlikleriyle metinöğretimi ve kontrol grubunda (N=30) ise geleneksel yöntem ile metinöğretimi gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışma, ön test ve son testlerinuygulandığı haftalar da dâhil olmak üzere 11 hafta sürmüştür. Deneyve kontrol grubuna \"Çıkarım Yapabilme Testi\" (ÇYT), \"Cornell EleştirelDüşünme Becerisi Testi Düzey X\" (CEDTD-X) ve uygulandı. Butestlerden elde edilen veriler, SPSS 16.00 istatistik paket programıaracılığıyla çözümlenmiştir. Verilerin analizinde bağımlı ve bağımsızgruplar için t testi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05olarak kabul edilmiştir. Deney grubunda bulunan öğrencilerinokuduğunu anlama becerilerinde son test puan ortalamaları ile kontrolgrubunda bulunan öğrencilerin son test puan ortalamalarıkarşılaştırıldığında, deney grubunda bulunan öğrencilerin, okuduğunuanlama becerilerinin istatistiksel bakımdan anlamlı düzeyde geliştiğigörülmüştür. Yine deney grubunda bulunan öğrencilerin eleştireldüşünme becerilerinde son test puan ortalamaları ile kontrol grubundabulunan öğrencilerin son test puan ortalamaları karşılaştırıldığında,deney grubunda bulunan öğrencilerin, eleştirel düşünme becerilerininistatistiksel bakımdan anlamlı düzeyde geliştiği görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları