DETERMINE THE JOB SATISFACTION LEVELS OF BASKETBALL, FOOTBALL, AND VOLLEYBALL REFEREES IN ELAZIĞ PROVINCE - KADHIM, SHILAN FOUAD KADHIM (Fırat Üniveristesi, 2018)
İş doyumu, bireyin işini ya da deneyimini değerlendirmekten kazanılan hoş ya da motive edici bir tutum olarak tanımlanır. İş doyumu kavramı geniş bir yelpazede teori ve uygulamaları kapsamaktadır. Aynı zamanda, insan ve örgütsel davranışlarla ilgili farklı kontrol ya da onu etkileyen faktörleri de kapsar. Bu çalışmanın amacı, Elazığ ilindeki basketbol, futbol ve voleybol hakemlerinin iş doyumu düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada Minnesota memnuniyet anketi (MMA) kullanılmıştır. Hakem popülasyonu, basketbol, futbol ve voleybol olmak üzere Elazığ ilindeki en popüler üç ana spor dalından seçilmiştir. Türkiye'de ilgili Spor Federasyonları bünyesinde toplam 150 hakem (her spor için 50 hakem) rastgele seçilerek yapılan ankete katılmıştır. Anket, cinsiyet, yaş, eğitim, medeni durum, hakemlik durumu, hakemlik geliri durumu, hakemlik deneyimi, oyunculuk tarihi, gelir durumu, hakemlik dalı gibisosyo-demografik veriler ve 20 maddeden oluşan kısa Türkçe sürümü ile iki ana bölümden oluşmaktadır. Uygulanan anket, belirtilen faktörlerin hakemlerin iş doyumu üzerindeki etkisini belirlemek için kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yaş, eğitim, medeni durum, hakemlik durumu, hakemlik dışı gelir durumu, hakemlik deneyimi, oyunculuk tarihi, gelir durumu, hakemlik branş ve iş doyumu düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır. Ancak, cinsiyet ve hakemlerin iş memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Bu sonuçlar, Türkiye'de sporla ilgili aktivitelerin işleyişinde önemli bir yere sahip hakemlerin görevlerini daha iyi yapabilmeleri ve iş memnuniyetlerinin üst seviyelerde olması için bazı düzenlemelerin yeniden yapılması gerektiğini ortaya koyması gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır.

Job satisfaction is defined as a pleasant or motivational attitude gained from the assessment of the individual's job or its experience. The concept of job satisfaction covers a wide range of theories and practices. It also composes different controlling or influencing factors related to both human and organizational behaviors. The main objective of this research is to determine the job satisfaction level of basketball, football, and volleyball referees in Elazığ city. Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) was used in this study. The population of the referees' sample is chosen to be equally distributed for three main popular sports in Elazığ, namely basketball, football, and volleyball. A total of 150 referees (50 for each sport) under the Turkish Federation of Sports have been randomly chosen to participate in the conducted survey. The used survey combines two main parts, which are the socio-demographic data: gender, age, education, marital status, refereeing status, non-arbitration income status, refereeing experience, acting history, income status, and refereeing branch, and the short MSQ form: composed of 20-items and available in a verified Turkish version. The administered survey is used for determining the influence of the stated factors on the job satisfaction of the referees. The collected data is statistically analyzed using SPSS 22.0 program, mainly for determining the normality and correlation. According to the obtained results, there are significant correlations between age, education, marital status, refereeing status, non-arbitration income status, refereeing experience, acting history, income status, and refereeing branch and the job satisfaction levels. However, it turns out there is no significant correlation between the gender and the job satisfaction of the participants. These results clearly indicate the importance of emphasizing the considered factors by lawmakers, and Sports Federation Management in order to enhance the referees' job, which contributes to the ultimate reformation of sport-related jobs in Turkey.
Elazığ ilindeki basketbol, futbol ve voleybol hakemlerinin iş doyum düzeylerini belirlemek
Keywords: Spor